Menu
Embed:

De Facto - 26 Noiembrie 2019

În această ediție:

Se încing spiritele în blocul ACUM! Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a acuzat PPDA de trădare, după ce doi consilieri din Căușeni ai formațiunii conduse de Andrei Năstase au refuzat să voteze pentru candidatul PAS la funcția de președinte al raionului. Anterior, la Strășeni, 4 consilieri PPDA au votat altfel decât au convenit cu colegii din PAS.

La Orhei un ales al Platformei DA riscă să fie exclus din Blocul ACUM, după ce a votat un reprezentant al Partidului Șor în funcția de președinte al raionului. Există și alte indicii care ne arata clar, că ceva e putred în blocul condus de Maia Sandu și Andrei Năstase.

De exemplu: reacția confuza a lui Andrei Nastase la întrebarea jurnaliștilor despre lipsa unei singure fracțiuni a blocului ACUM în Consiliul Municipal Chișinău. Și în Parlament unitatea blocului ACUM dă fisuri vizibile.

După debarcarea Guvernului Sandu, deputatul PAS Sergiu Litvinenco și-a depus demisia din funcția de Președinte al Comisiei Juridice, Numiri și Imunități. Dar alta a fost poziția colegului său Chiril Moțpan, care a declarat, că o eventuală demisie a sa este irațională.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Tensiunile din interiorul blocului ACUM, după demiterea Guvernului Sandu, erau previzibile. Mulți deputați ai Platformei DA nu acceptă să lucreze după agenda politică a Partidului Acțiune și Solidaritate. O agendă pe care mulți din PPDA nu o înțeleg și o consideră ocultă.

2. Lipsa de comunicare între cele două componente ale blocului ACUM a devenit vizibilă mai ales în cazul evenimentelor, legate de moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Sandu. Unii deputați PPDA au declarat, că au aflat din presă despre asumarea răspunderii pentru proiectele de reformă a justiției, gest care a aprins si mai tare spiritele în fosta alianță de guvernământ.

3. Deputații PPDA ar fi preferat ca blocul ACUM să rămână la guvernare. Deoarece, cred ei, un partid aflat la putere dispune de mai multe pârghii în perspectiva alegerilor prezidențiale sau a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate. Criza de solidaritate în interiorul blocului ACUM a fost vizibilă și la ultimele alegeri locale. La un moment dat, s-a creat impresia că Andrei Năstase luptă pe cont propriu pentru fotoliul de primar, fără să beneficieze de un sprijin real din partea celor din PAS.

4. Situația în blocul ACUM se va tensiona la maxim dacă Andrei Năstase își va anunța intenția de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova. E greu de crezut că Maia Sandu și anturajul său vor accepta o nouă autoproclamare a lui Andrei Năstase drept candidat unic al forțelor pro-europene. Se pare că PAS are o altă agenda, care diferă de planurile Platformei DA.

Friedrich von Schiller spunea despre trădare: „Unde trăiește un Brutus, trebuie să moară un Cezar.”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.