Menu
Embed:

De Facto - 28 Noiembrie 2019

În această ediție:

Atacul impardonabil al ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin, asupra principesei Margareta, custodele Coroanei Regale, a provocat tensiuni diplomatice între România și Rusia.

Amintim că fiica regelui Mihai a declarat, la seara regală a Corpului Diplomatic al României, că susține eforturile NATO de a stimula apărarea aliaților din flancul estic al Alianței, în contextul amenințărilor constant ale Rusiei. Principesa Margareta a făcut trimitere directă la anul 2008, atunci când Moscova a atacat Georgia, și la anul 2014, atunci când a fost declanșat războiul hibrid împotriva Ucrainei.  

Reacția Rusiei a fost una extrem de dură. Ambasadorul Kuzmin a declarat că Principesa Margareta a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, iar Ministerul rus de Externe a acuzat-o pe fiica Regelui Mihai de faptul că ar fi preluat știri false și ar fi formulat acuzații neîntemeiate la adresa Moscovei.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului de externe de la București au subliniat caracterul inacceptabil al mesajului Ambasadei ruse și i-au atras atenția lui Valeriu Kuzmin să-și mențină discursul în limitele uzanțelor diplomatice.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Atacul Rusiei asupra Principesei Margareta nu este doar o ieșire necontrolată a ambasadorului Kuzmin, ci o reacție tranșantă la sprijinul politic și militar oferit de NATO țărilor din Estul Europei. Moscova a profitat de declarația custodelui Coroanei Regale a României, pentru a avertiza clar că nu va mai accepta fortificarea flancului sudic al Alianței Nord-Atlantice.

2. România este un pilon important în angrenajul politico-militar, construit de Alianța Nord-Atlantică în Sud-Estul Europei. Scutul anti-rachetă american, amplasat în localitatea Deveselu, poziția fermă a României față de ofensiva Rusiei în Ucraina, dar și sprijinul acordat Republicii Moldova alertează Moscova și o forțează să recurgă la noi acțiuni în forță.

3. Una din acțiunile în forță despre care vorbeam mai sus este noua tentativă a Moscovei de a institui controlul total asupra sistemului politic din Republica Moldova. Cu largul concurs al unor agenți de influență de la Chișinău, Rusia încearcă să-și plaseze oameni de încredere în cele mai importante instituții ale statului moldovean.

4. Controlul total asupra Chișinăului îi va permite Kremlinului să tranșeze rezolvarea diferendului transnistrean, prin federalizarea DE FACTO a Republicii Moldova. Iar o Moldovă transnistrizată și docilă va aduce Rusia la porțile sudice ale Uniunii Europene. În pericol este securitatea întregului continent.

Nicolae Iorga spunea: "Șarpele este odios nu pentru că mușcă, ci pentru că se ascunde ca să muște."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.