Menu
Embed:

De Facto - 17 Decembrie 2019

În această ediție:

Rezultatele slabe din ultimele 2 scrutine - parlamentar și local - înregistrate de partidele de dreapta, au provocat mișcări importante pe acest segment politic. Astfel, Partidul Liberal, condus de Dorin Chirtoacă, și-a exprimat deja public intenția de a forma ''Mișcarea Unionistă din Moldova''.

Liberalii promovează intens ideea fuziunii mai multor partide, care optează pentru unirea cu România, dar și pentru un candidat comun la alegerile prezidențiale. Partidul ''Uniunea Salvați Basarabia'' și ''Partidul Liberal Democrat din Moldova'' au susținut această idee în timp ce ''Partidul Unității Naționale'' și ''Partidul Popular Românesc'' nu au reacționat la inițiativa liberalilor.

Nici în cadrul blocului ACUM apele nu sunt mai limpezi. Preocupat de consolidarea echipei la nivel local și național, ''Partidul Acțiune și Solidaritate'' nu este pregătit să fuzioneze cu Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”.

Declarația respectivă aparține fostului prim-ministru, Maia Sandu și a fost făcută publică în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune. Maia Sandu a mai spus că, în curând, vor apărea „fețe noi” în cadrul partidului.

Câteva concluzii la acest subiect.

1. Acțiunea în forță a lui Dorin Chirtoacă este determinată de scorul obtinut de PL la alegerile din Chișinău. Locul 3 nu este primul, dar este surprinzător, dacă ținem cont de căderea liberă a Partidului Liberal, din ultimii ani. Așa încât devansând toți candidații unioniști, la scrutinul din 20 octombrie, liderul PL s-a simțit în drept să lanseaze ideea ''Mișcării Unioniste'' din Moldova.

2. Ințiativa Partidului Liberal este o provocare pentru Octavian Țîcu și ''Partidul Unității Naționale'', pe lista căruia sunt înscrise o serie de personaje politice supărate foc pe Mihai Ghimpu. În asemenea situație este greu de crezut, că Anatol Șalaru sau Ana Guțu vor accepta invitația lui Dorin Chirtoacă. Deși, în politică totul este posibil.

3. Situația devine din ce în ce mai clară în cadrul blocului ''ACUM''. Înfrângerea usturătoare a lui Andrei Năstase la ultimele alegeri locale a provocat o nouă fisură în această constructie eterogena. ''PPDA'' și Andrei Nastase sunt percepuți drept verigi slabe ale blocului, care ar putea pune în pericol viitorul politic al Maiei Sandu și a Partidului său.

4. După eșecul electoral al lui Andrei Năstase, Maia Sandu poate să nu accepte nici un fel de compromisuri în vederea unui candidat comun la alegerile prezidențiale din anul 2020. Tensiuni grave în interiorul blocului ACUM a provocat și orgoliul Maiei Sandu, când a renunțat la Guvernare. S-ar putea ca aceste tensiuni să afecteze grav ambele partide înaintea alegerilor prezidențiale.

Winston Churchill spunea: „Politica este aproape la fel de interesantă ca și războiul, dar nu mai puțin periculoasă. În război ne pot omorâ o dată, în politică de mai multe ori.”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.