Menu

De Facto - 16 Ianuarie 2020

Embed:

În această ediție:

Se tulbură din nou apele pe dreapta politica. Liderul PPDA, Andrei Năstase a sugerat recent, că nu o va sustine pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale din acest an, dacă liderul PAS va dori să candideze.

Totodată, Andrei Năstase și-a exprimat speranța, că partidele de dreapta vor reuși să înainteze un candidat apolitic comun la scrutinul prezidențial. Liderul PPDA a reamintit și despre concesiile făcute în favoarea PAS, în special la alegerile prezidentiale din anul 2016, când Platforma Demnitate și Adevăr și-a retras candidatul în favoarea Maiei Sandu.

Reacția liderului PAS, la aceste afirmații a venit imediat. Maia Sandu a declarat, că nu are de gând să renunțe la calitatea de membru de partid, pentru a fi candidat comun și apartinic al dreptei la prezidențiale.

Ea a mai afirmat, că ideea lui Andrei Năstase este abstractă și că ambii pot candida pentru funcția de președinte. Liderul PAS a precizat, de asemenea, că a aflat din presă despre planurile lui Andrei Nastase.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Precizăm anterior, că tensiunile dintre PAS și PPDA vor crește înaintea campaniei prezidențiale din anul curent. Comportamentul și declarațiile recente ale ambilor lideri de partide arată clar, că fotoliul de președinte contează enorm pentru fiecare dintre ei.
Și chiar dacă electoratul blocului ACUM așteaptă un candidat unic, capabil să-l învingă pe Igor Dodon nici unul dintre ei nu este gata să cedeze.

2. Poziția tranșantă a Maiei Sandu este determinată de eșecul lui Andrei Năstase la alegerile locale din toamna anului trecut. O nouă înfrângere la prezidențiale ar putea amplifica procesul de disoluție a celor două formațiuni, care au format blocul politic ACUM. Din acest motiv, PAS-ul si Maia Sandu nu vor accepta să se antreneze într-o nouă aventură electorală a lui Andrei Năstase.

3. Un alt motiv serios care a erodat unitatea PAS - PPDA a fost căderea Guvernului Sandu. O parte dintre fruntașii PPDA consideră, că Maia Sandu trebuia să-și anuleze decizia de asumare a răspunderii pentru Legea Procuraturii. Tot ei cred, că blocul ACUM trebuia să rămână la guvernare, chiar și cu prețul unor concesii mai mari în favoarea socialiștilor.

4. Ruptura din blocul ACUM amintește de soarta tristă a Alianței pentru Integrare Europeană. Contradicțiile și certurile interne au provocat repulsia cetățenilor, iar cuvântul ''Alianță'' căpătase un sens peiorativ. Lideriii blocului ACUM calcă pe aceeași greblă și riscă aceeași soartă.

Confucius spunea: ''Să nu-ți corectezi greșeala, este o greșeala și mai mare''.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.