Menu

De Facto - 5 Noiembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Prestația de azi a domnului Năstase la conferința de presă mi s-a părut sub orice nivel. Fraze siropoase, fără continut și atacuri fără motiv la adresa presei. 

Așadar, locuitorii Capitalei au decis: Ion Ceban va fi noul primar al Chișinăului, după ce, duminică, l-a învins pe Andrei Năstase, în turul doi al alegerilor locale. Ceban a obținut 52,39 la sută din voturi, cu 5 puncte procentuale mai mult decât contra-candidatul său.

Diferența dintre cei doi aspiranți la fotoliul de primar a fost de aproape 12 mii de voturi. După alegeri, candidatul socialiștilor a declarat, că își dorește o coaliție PSRM-ACUM și la nivelul Consiliului Municipal Chișinău, însă această propunere a fost respinsă de PPDA. 

Victoria categorică a lui Ion Ceban i-a lăsat fără replică pe liderii PAS și PPDA. Maia Sandu a organizat ieri un briefing de presă, în cadrul căruia a făcut declarații nebuloase, iar colegul său de bloc, Andrei Năstase, a fost de negăsit. Abia azi dimineață, liderul PPDA a apărut în fața presei, cu declarații siropoase, dar a evitat să comenteze acuzațiile dure ale opoziției parlamentare.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Înfrângerea lui Andrei Năstase la alegerile din Capitală nu este deloc surprinzătoare. Din contra, eșecul de duminică este o consecință logică a prestației sale lamentabile pe scena politică. Limbajul de grotă, folosit în aceasta campanie, putea fi explicat în cazul acțiunilor de protest. Însă, după ce a ajuns în Parlament și, ulterior, în Guvern, Năstase era obligat să treaca din pozitia de protestatar - în cea a omului de stat.

2. Andrei Năstase a avut o prestație proastă fara performanțe, și în fotoliul de ministru al Afacerilor Interne. În loc sa gestioneze eficient acest minister si să implementeze proiecte concrete de modernizare a structurilor de forță. Nastase s-a mulțumit cu instalarea unui crucifix în sediul MAI, oferind astfel opiniei publice un show de proasta calitate.

3. Eșecul lui Andrei Năstase creează premise serioase pentru resetarea guvernării. Președintele Igor Dodon a declarat deja că este nemulțumit de prestația unor miniștri din Guvernul Sandu și putem presupune că Andrei Năstase este unul dintre ei. Iar după ce a fost respins de alegătorii din Capitală, socialiștii au înca un motiv să se îndoiasca de capacitățile manageriale ale liderului PPDA.

4. Înfrângerea lui Andrei Năstase poate duce și la resetarea coaliției ''PAS - PPDA''. În țările civilizate, la care face referință Năstase, Liderul de partid care pierde alegerile părăsește postul de președinte. Acum șansele sale de potențial favorit la alegerile prezidențiale, sunt aproape invizibile. În această situație este greu de crezut, că PAS și Maia Sandu vor accepta rolul de simpli pioni în jocurile lui Andrei Năstase.

Winston Chirchill spunea: "Un om politic devine un om de stat atunci, când începe să se gândească la noile generații, nu la noile alegeri."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.