Menu

De Facto - 7 Noiembrie 2019

Embed:

În această ediție: 

Scorul acumulat de Partidul Democrat la alegerile locale generale a luat prin surprindere analiștii politici. Democrații au câștigat peste 260 de primării din întreaga țară. În top urmează PSRM, care va avea peste 200 de edili, iar blocul ACUM s-a clasat pe poziția a treia, cu 175 de primării. 

Între formațiunile care au obținut un număr semnificativ de primari mai figurează Partidul "ȘOR", pe listele căruia au fost aleși 43 de persoane, dintre care 13 din primul tur, iar alții 30 din al doilea. Cu 24 de primari se laudă și formațiunea "Partidul Nostru", condusă de Renato Usatâi, care a câștigat zece mandate de primar acum două săptămâni, iar restul în al doilea tur al alegerilor locale. Președintele PDM, Pavel Filip, i-a felicitat pe toți primarii democrați și le-a mulțumit alegătorilor pentru încrederea acordată.  

Cei mai mulți primari democrați, șapte la număr, au fost aleși în raionul Soroca. Șase candidați ai PDM au fost aleși în raionul Rîșcani, alți cinci au devenit primari în raionul Fălești, iar în raioanele Briceni, Florești, Sîngerei și Ungheni fotoliul de primar a fost obținut de câte patru democrați.

După anunțarea rezultatelor preliminare ale scrutinului, Pavel Filip a declarat că aleșii locali din partea formațiunii vor decide singuri cu cine să facă alianță. Iar fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că PDM ar putea ajunge din nou la guvernare, mai devreme decât își imaginează unii. 

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Scorul peste așteptări acumulat de Partidul Democrat la alegerile locale este surprinzător. În ultimele luni, exponenții locali ai formațiunii au reclamat presiuni constante din partea celor de la guvernare. De asemenea, PDM nu a avut acces nici la resursele administrative, de care au beneficiat, din plin, PSRM, PAS și PPDA. În pofida acestor impedimente, mulți alegători au preferat, în continuare, partidul condus de Pavel Filip.

2. Unul dintre motivele pentru care oamenii au optat pentru PDM este rigurozitatea cu care formațiunea își selectează candidații la funcția de primar sau consilier. Democrații au optat întotdeauna pentru manageri eficienți, în comparație cu PAS sau PPDA, care preferă pretendenți vocali și ușor inflamabili.

3. Putem presupune, de asemenea, că o bună parte din cetățeni, în special cei cu vederi pro-europene, nu acceptă, totuși, alianța nefirească între PSRM și blocul ACUM. Din acest motiv, ei au optat nu pentru PAS și PPDA, ci pentru PDM și chiar pentru PLDM, pe care mulți l-au trecut deja pe linie moartă.

4. Nici PSRM nu are prea multe motive de optimism, deoarece lucrurile încep să se complice pe stânga eșichierului politic. Ne referim la revenirea în forță a “Partidului Nostru”, condus de Renato Usatîi, care a cucerit “Capitala Nordului”, dar și scorul bun acumulat de Partidul Șor în centrul țării. Ambele formațiuni le suflă în ceafă socialiștilor și anunță o competiție dură la alegerile parlamentare anticipate, în cazul în care acestea ar avea loc.

Aristotel spunea: "Ori de câte ori suntem în îndoială, trebuie să alegem calea prin care greșim mai puțin."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.