Menu
Embed:

De Facto - 9 Octombrie 2019

În această ediție:

Incidentul de la Liceul "Socrate" din Capitală, unde o profesoară amenința cu bătaia elevii din clasa întâi, a pus pe jar societatea moldovenească. ''Coloana sonoră'' a acestui incident a fost distribuită pe rețelele de socializare de părintele unui elev, care este și blogger. Acesta a scris, că mai mulți părinți au fost de acord să înregistreze și publice secvențele imprimate.

În acest caz este vorba despre un abuz verbal dur din partea profesoarei. Dar au fost depistate și situații, în care victime ale agresivității verbale și chiar fizice au fost cadrele didactice.

Pentru a le preveni la nivel legal, fostul ministru al Educației ,Monica Babuc, a elaborat o inițiativă legislativă, care prevede protecția cadrelor didactice de indivizi violenți. Deputatul democrat propune ca pentru acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic să fie instituită o amendă de la 600 până la 3.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității, de la 40 la 60 de ore.

La solicitarea postului nostru de televiziune, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmează să prezinte o statistică legată de numărul de profesori abuzați.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Derapajele violente ale unor profesori și cazurile de agresare a acestora trezesc îngrijorare. Numărul în creștere a acestor incidente conturează deja o tendință care trebuie să pună în gardă autoritățile centrale. Din păcate însă, guvernarea are astăzi alte priorități.

2. Violența verbală a ajuns aproape o normă în Republica Moldova. Toată lumea simte acest lucru, îl recunoaște, îl blamează, dar continuă să se comporte indecent și chiar agresiv în locuri publice și în familie. Acest comportament afectează pe toată lumea, dar în special copii.

3. Flagelul violenței arată cât de vulnerabili sunt atât dascălii, cât și elevii în fața indivizilor cu apucături deviante. Ei domină spațiul public moldovenesc și încep să apară și în clasa conducătoare de la Chișinău: deputați, miniștri, lideri de partid, toți se întrec în insulte, atacuri la persoană și chiar înjurături. 

4. Situația nu se va schimba atâta timp cât așa-zisele elite moldovenești dau tonul violenței, în loc să ofere exemple de atitudine, bun simț și educație aleasă. Peștele de la cap se strică, spune un proverb, care reflectă perfect starea de lucruri din Republica Moldova.

Isaac Asimov spunea: "Violența este ultimul refugiu al incompetenței". 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.