Menu
Embed:

De Facto - 6 Mai 2020. CSM PUNE PICIORUL ÎN PRAG

În această ediție:

Consiliul Superior al Magistraturii a respins ieri cererea lui Vasile Bolea,prin care solicita demiterea judecătorilor Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, din componenta Curtii Constituționale. Deputatul socialist Bolea susține, că cei 3 magistrați ar fi divulgat secretul deliberării în procesul alegerii lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale, în august 2019. La rândul său, CSM a considerat că instituția este implicată forțat în jocuri politice și a dispus declinarea cererii și remiterea acesteia Guvernului și Parlamentului.

Solicitarea deputatului Vasile Bolea a venit după ce, săptămâna trecută, magistrații au declarat, că sunt filați și intimidați după ce Curtea Constitutionala a suspendat acordul privind creditul oferit de Federația Rusă Republicii Moldova. Menționăm, că sesizarea deputatului Bolea a fost depusă după 7 luni de la alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de presedinte CCM.
Iar la intrebarea de ce a facut-o tocmai acum, Vasile Bolea nu a stiut ce să răspundă decât tradiționala ”De-atata”.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Așadar, 4 judecători ai Curții Constituționale au declarat public, că dupa demiterea lui Vladimir Turcan din functia de presedinte al Curtii, ar fi intimidați de organele de forță. Este o acuzație extrem de gravă, în condițiile în care ingerințele unor procurori sau angajați SIS în activitatea instituțiilor publice nu mai este o noutate pentru Republica Moldova.

2. Procuratura Generală a dezmințit informațiile, precum că judecătorii Curții Constituționale ar fi parte a unor măsuri speciale de investigație. Dar, deoarece Procuratura Generală a fost folosită drept bâtă politică de toate guvernările de până acum..acest comunicat al institutiei respective este tratat cu suspiciune de opinia publică.

3. Deranjează și ușurința cu care unii magistrați s-au lăsat antrenați, de-a lungul timpului, în jocuri politice dubioase. Acest fapt le-a știrbit credibilitatea și a afectat autoritatea Curții Constituționale în ansamblu. Trist, dar adevărat: Curtea Constituională nu mai este percepută ca un organ constituțional independent, cu o reputație ireproșabilă.

4. Și fosta guvernare a contribuit din plin la erodarea imaginii Curții Constituționale. Se știe că actuala componență a instanței a fost selectată în urma unui concurs cu foarte multe semne de întrebare. Prin urmare, întreaga clasă conducătare trebuie să-și asume răspunderea pentru transformarea Curții Constituționale în arenă de circ politic.

Thomas Jefferson spunea:

Onestitatea este primul capitol din cartea înțelepciunii.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.