Menu
Embed:

Artiștii, îndurerați de drama Filarmonicii: Ziua de ieri a fost una neagră pentru cultura din țara noastră

Vom renaște ca pasărea Phoenix! Spațiul public a fost invadat de mesaje și fotografii emoționante după ce Filarmonica Națională " Serghei Lunchevici" a ars ca o torță. Zeci de artiști care și-au început cariera pe scena Filarmonicii sau au susținut acolo concerte și-au exprimat regretul pentru această pierdere incomensurabilă din cultură.

Soprana Valentina Naforniță a scris pe pagina sa de Facebook că este alături sufletește de cultura și oamenii de artă de la noi. Ea i-a îndemnat pe toți să fie solidari și să contribuie la renovarea Filarmonicii.

"Nu ne arde nimeni speranța! Sunt cu sufletul alături de țara mea, de cultură, de oamenii de artă, de publicul care acum stă și plânge în urma incendiului devastator care pur și simplu a spulberat Filarmonica Naționala din Chișinău. Să fim solidari, să ne ajutăm, să reînviem din cenușă! ", a scris soprana.

Într-o fotografie emoționantă care a devenit virală pe rețelele de socializare apare dirijorul Petre Neamțu. El a fost surpins cum stă lângă câteva instrumente muzicale ce au mai putut fi salvate din flăcări. Și interpreta de muzică populară Zinaida Julea ne-a spus că a privit neputincioasă cum arde Filarmonica Națională, locul unde și-a început cariera la doar 16 ani.

"Filarmonica a fost leagănul începutului carierei mele. În 1968, eram o copilă de doar 16 ani când am urcat pe scena de la Filarmonică unde am cântat alături de Serghei Lunchevici, Nicolae Sulac, Ansamblul "JOC", toți eram acolo, pe atunci nu era Palatul Național. Eu cunosc fiecare centimetru de la Filarmonica Națională. Flăcările care ardeau ieri îmi sfâșiau inima."

Și alți artiști și-au amintit cu lacrimi în ochi de vremurile când s-au lansat la Filarmonica Națională, din care s-a ales acum doar scrumul.


"Este o tragedie. Noi cam toți ne-am început activitatea la Filarmonica Națională. A fost o perioadă frumoasă, plină de tinerețe, de început de calea artistică. Toți care au posibilitatea, să pună acum umărul pentru cultura noastră, această instituție avea nevoie de o reparație. "


Maestrul Nicolae Botgros a menționat că ziua de ieri a fost una neagră pentru cultura din țara noastră.


''De la început mi s-a părut o șagă. Se spunea că a luat foc, dar credeam că nu-i așa de grav. Aseară, când am venit aici și am văzut în ce stare este Filarmonica mi-a fugit pământul de sub picioare. Și acum îmi tremură mânile și nu pot să-mi revin. ''

Cu durere în suflet a intrat în interiorul clădirii transformată în ruine.''Uitați-vă în ce stare a ajuns nu mai scena, dar și sala cea frumoasă. În această sală era portretele a tuturor celor mai valoroși compozitori. O sală în care putei să cânți de dimineață până în seară, era o acustică în care nu exista în nici o Filarmonică din lume.''

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.