Menu
Embed:

Cinci autospeciale donate de Federația Rusă, ajunse la Chișinău, au fost prezentate cu mare fast în plină campanie electorale

Cinci autospeciale donate de Federația Rusă au ajuns la Chișinău, în plină campanie electorale. Autoritățile municipale au organizat un eveniment de prezentare a acestora, la care a participat și ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov. Autospecialele au fost aliniate în centrul Capitalei, chiar în fața Primăriei. Primarul Ion Ceban spune că donația nu este una electorală, și faptul că mașinile au ajuns la Chișinău cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, este doar o coincidență.

Cele cinci autospeciale oferite în dar Moldovei sunt la mâna a doua. Acestea au fost produse în 2017, iar prețul estimativ al unei uniăți de transport este de aproximativ 1,5 milioane de lei. Autospeciale pot fi folosite pe tot parcursul anului, pentru deszăpezirea sau curățarea străzilor. Acestea au fost promise țării noastre de mai bine de jumătate de an în cadrul unei vizite efectuate de primarul Capitalei Ion Ceban la Moscova.


”Au fost proceduri legate de Covid, putem să arătăm toată documentația, ea este lungă. Plus că urma să tranzităm mai multe state. Erau mai multe probleme, haideți să zicem așa.”


”Eu din tot sufletul îmi doresc ca acest dar din partea autorităților ruse, care a fost promis mai demult, să fie util pentru locuitorii Capitalei.”

Ion Ceban a fost întrebat dacă acest cadou oferit de ruși nu ar fi unul electoral. Edilul a spus că lucrurile nu au nicio legătură.


”Nu trebuie să căutați pisici negre în camere întunecate, mai ales că vă asigur că nu este nicio legătură.”


Unii internauți s-au arătat deranjați de evenimentul organizat de Primărie pentru prezentarea autospecialelor. Aceștia l-au comparat cu felul în care a fost primită donația în valoare de 3,5 milioane de euro, oferită de România țării noastre, drept suport în lupta cu pandemia de COVID-19. Atunci, camioanele românești au fost alineate sub podul din cartierul Telecentru. Într-o postare pe Facebook, Dragoș Galbur se întreabă dacă această situație nu este o ipocrizie și campanie pe banii rușilor. Iar Victor Bunescu scrie, tot pe Facebook, că felul în care au procedat autoritățile nu arată doar atitudinea față de România sau de Rusia, ci și față de cetățenii moldoveni. Un alt internaut, Andrew Bashtannik a comentat ironic că cele cinci autospeciale, care vor fi folosite o dată la trei ani, au mers, de dimineață, pe principala arteră a Capitalei. În schimb, ajutorul umanitar oferit de România a fost ținut sub pod și în garaj. Am solicitat o reacție în acest sens de la autoritățile municipale. Consilierul edilului, Natalia Ixari, ne-a spus că Primăria nu a avut nicio atribuție la organizarea evenimentului de primire a ajutorului umanitar din partea României. În parcul Întreprinderii Municipale ”Exdrupo” sunt 68 de autospeciale, o treime dintre ele au termenul de exploatare depășit.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.