Menu
Embed:

Agricultorii din mai multe raioane ale țării au reluat protestele. Oamenii se plâng de faptul că nu au primit toate compensațiile promise

După o pauză de două luni, agricultorii din mai multe raioane ale țării au reluat protestele. Fermierii se plâng de faptul că nu au primit toate compensațiile promise pentru semănăturile afectate de secetă.
În fața manifestanților nu a ieșit niciun reprezentant al autorităților.

Agricultorii se arată nemulțumiți de faptul că au primit doar câte 1500 de lei pentru fiecare hectar compromis de grâu și rapiță, iar pentru semănăturile de porumb și floarea-soarelui afectate de secetă nu au primit niciun leu.

"Cerem alocarea mijloacelor financiare pentru compensațiile agricultorilor, afectați la grupa a doua. Să renunțe la ideea de a majora TVA-ul pentru producătorii agricoli și să restituie agricultorilor, după modelul țărilor UE, accizele pentru motorină. "

Fermierii spun că dacă timp de o săptămână autoritățile nu vor veni cu un răspuns clar în privința solicitărilor lor, atunci vor ieși din nou la protest.

"Dacă e să calculăm ce ne-a dat statul: 1500 de lei de hectar, la 800 de hectare de grâu eu am pierderi de aproape 4 milioane de lei. Dacă nu ni se acordă nimic la grupa a doua, pierderile se ridică la 8 milioane de lei. "

"Am primit doar acei 1500 la primele culturi per hectar, în rest nimic din discuțiile pe care le-am avut anterior cu Guvernul nu s-a făcut. Sunt probleme și cu reeșalonările. "

Proteste ale fermierilor au avut loc în 14 raioane, printre care Ștefan Vodă, Leova, Cantemir, Strășeni, Călărași, Ungheni și Hîncești.


"Iată uitați-vă! Lumea necăjită se adună să-și ceară drepturile."

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, nu ne-a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție. Nici consilierul premierului Ion Chicu nu ne-a oferit până acum vreun comentariu referitor la protestul agricultorilor. În luna august, după manifestațiile agricultorilor, Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru a compensa pierderile suferite de fermieri. Suma totală a pagubelor se ridică însă la 900 de milioane de lei.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.