Menu
Embed:

Un nou atac a lui Veaceslav Platon asupra PUBLIKA TV și PRIME: Într-o emisiune, acesta s-a erijat în procurorul general

Un nou atac al lui Veaceslav Platon asupra televiziunilor Publika TV și PRIME. Invitat la o emsiune televizată, Platon s-a erijat în procurorul general al Republicii Moldova și a împărțit în stânga și-n dreapta sfaturi procurorilor despre cum ar trebui să intervină în activitatea celor două instituții de presă comerciale. Mai mult, Platon a continuat atacurile și, vădit deranjat, s-a arătat nemulțumit de faptul că Publika TV și PRIME aduc încă profit. Declarațiile lui Platon au fost însă dur taxate de politicieni și societatea civilă. Potrivit lor, afirmațiile acestuia sunt false, halucinante și nu reprezintă nimic altceva decât un atac direct asupra presei incomode.

În cadrul unei emisiuni, Veaceslav Platon a anunțat că știe detalii despre mersul unor dosare gestionate de Procuratura Generală. El a mai spus că Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale trebuie să gestioneze conturile Publika TV și PRIME, iar profitul acestor posturi TV trebuie transferat statului.

"Spre marea mea uimire, ARBI nici până în prezent nu gestionează aceste posturi. Potrivit legislației, acestea trebuie gestionate de ARBI, care la rândul ei trebuie să obțină profiturile și să le transfere ulterior statului. La ora actuală, Procuratura a transmis ARBI aceste bunuri, iar noi așteptăm că ARBI va lua măsuri în acest sens "

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, declarațiile lui Platon nu par a fi veridice și reprezintă mai mult o reglare de conturi.

"Aceste declarații ale domnului Platon sunt cu tentă halucinantă ca și alte declarații pe care le-a mai făcut. Se creează impresia că domnul Platon sau cunoaște sau vrea să lase să se înțeleagă că el cunoaște multe lucruri care țin de procuratură. Părerea mea este că este vorba de un fals, prin care vrea să transmită un mesaj în interesul personal de afaceri."

Directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi, spune că orice declarație trebuie să fie însoțită de probe.

"Asemena declarații trebuie să fie probate, ori trebuie să fie veridice. Îndemnul pentru toți este ca să declarăm ceea ce cunoaștem cu exactitate. Orice informație eronată este în dezavantajul oricui."

Mai mult, în opinia unor deputați, Veaceslav Platon atentează la libertatea presei.

"Este profund regretabil că un coțcar cu renume internațional, nu mai zic de spațiul CSI, astăzi influențează deciziile majore ale Procuraturii Generale. Atacul asupra mass-media este un atac asupra libertății și democrației în Republica Moldova."

"Dacă sincer, puțin ce mă interesează. În mod normal, Procuratura trebuie să comenteze ceea ce spune el. Ce comentează Veaceslav Platon pe mine mai puțin mă interesează."

Unii deputați însă nu văd o problemă în declarațiile lui Platon. Mai grav e că aceaste opiniii vin din partea celor care ar trebui să apere drepturile mass-media în Parlament.

"- Considerați că Procuratura trebuie să asculte sfaturile lui? - Eu cred că să asculte da, dar să nu facă tot ce spune el."

Și analiștii politici cred că atitudinea lui Platon constituie un derapaj. Analistului Corneliu Ciurea spune că doar autoritățile statului trebuie să se expună pe marginea unor dosare, dar nu Veaceslav Palton, a cărui declarații nu au greutate.

"El este un om de afaceri extrem de controversat și pe aceste dosare sigur că am vrea să auzim opiniile instanțelor abilitate, instituțiilor statului și nu a acestui om de afaceri. El nu poate evolua pe post de consilier, pe post de persoană care discută de la egal la egal cu instituțiile statului."

Dimineață, Procuratura Generală anunțat, printr-un comunicat de presă, că se delimitează de declarațiile cetățeanului Platon și a reamintit că instituția nu are nevoie de intermediari pentru a informa publicul despre acțiunile pe care le întreprinde. Totuși, am solicitat o reacție separată Procuraturii în legătură cu declarațiile lui Platon în ceea ce privește Publika TV și Prime, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns oficial. Veaceslav Platon a fost reținut în 2016 de serviciile speciale din Ucraina, după ce autoritățile de la Chișinău l-au dat în căutare internațională. Ulterior, a fost extrădat în Republica Moldova și condamnat la 18 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul Băncii de Economii. În mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că vrea revizuirea dosarului lui Veaceslav Platon, deoarece consideră că a fost condamnat ilegal. În iunie, Platon era deja în libertate.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.