Menu
Embed:

Munca la distanță scade productivitatea angajaților. Explicația psihologului

Munca la distanță scade productivitatea angajaților. Cel puțin asta susțin angajatorii moldoveni care spun că eficiența s-a redus cu aproape 50 la sută. Și psihologii trag un semnal de alarmă. Aceștia spun că din cauză că mulți oameni și-au mutat viața între patru pereți, adresările pacienților cu anxietate și depresie au crescut semnificativ.

Odată cu creșterea numărului de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, din ultimele săptămâni, tot mai mulți angajatori au decis să le permită la o bună parte dintre angajați să muncească de acasă. Printre ei este și directorul unei agenții de turism, care spune că în ultimul timp a observat o stagnare a vânzărilor nu doar din cauza pandemiei, ci și din cauza productivității scăzute a subalternilor.


" Desigur, asta influențează asupra ideilor și a muncii în echipă. Chiar dacă ne întâlnim este foarte puțin, pentru că ideile creative apar când suntem în echipă pe viu. Clar că la acest capitol sunt pierderi de creație."


Concluziile vin în baza monitorizării a zece angajați, care își desfășoară activitatea de acasă.


"Atunci când suntem în echipă lucrăm din competiție, dar când suntem acasă poți face un ceai sau altceva și pui jobu pe locul doi. Așa că productivitatea este de 50 la sută pentru cei care lucrează de acasă."


Pentru a-i stimula să depună efort în cele nouă ore de lucru la domiciliu, unii angajatori oferă bonusuri la sfârșit de lună.


"Dar iarăși asta nu este suficient pentru a putea disciplina personalul să lucreze în același mod cum lucrau la birou. Acasă apar tot felul de treburi casnice."


Psihologii susțin că au tot mai mulți pacienți, care din cauza lipsei de socializare dezvoltă depresie, crize de irascibilitate și insomnii.


"Când muncim de acasă și avem toată familia prezentă în locuință, totul se stochează într-un spațiu și este foarte deranjant. Când ieșim la birou, apoi venim acasă avem o diferențiere de spațiu, atunci când lucrezi de acasă, aceste spațiu se șterge."

Psihologii au câteva sfaturi pentru cei care muncesc de acasă.

"Să diferențiezi spațiile, să ieși la plimbare seara după muncă, să păstrezi relațiile de familie și să autoreglezi emoțiile de anxietate și furie."

În luna mai, deputații au aprobat un proiect de modificare a Codului Muncii, care reglementează organizarea muncii la distanță. Potrivit celei mai mari companii de audit din lume, PricewaterhouseCoopers, 47 la sută dintre companiile chestionate din întreaga lume au declarat că în viitor vor să aplice permanent munca de la distanță.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.