Menu
Embed:

Moldova are nevoie urgent de plasmă. Fii bărbat și donează

Nu ai nevoie de superputeri pentru a salva un om în condiții de pandemie. Medicii spun că acum, când avem un număr record de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă cu profil COVID, este nevoie de implicarea mai mult ca niciodată a bărbaților care s-au tratat de noul coronavirus. Pentru asta sunt necesare doar 30 de minute pentru donarea plasmei convalescente la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Conducerea centrului face apel către donatori, numărul cărora este prea mic în raport cu numărul pacienților aflați în stare critică, care pot fi salvați doar cu plasmă.

”Micul meu aport sper să fie de folos celor care sunt mai necăjiți ca mine.”


Pe Lilian Globa l-am surprins în timp ce se afla deja la cea de-a doua donație de plasmă convalescentă. Bărbatul, de meserie profesor, spune că a rămas uimit să vadă sala Centrului Național de Transfuzie a Sângelui - pustie, asta în timp ce statisticile arată zilnic peste o mie de pacienți vindecați de COVID-19.


”Nici nu mi-am dat seama că nu sunt donatori, credeam că toți care au fost bolnavi vin să doneze plasmă.”


Grav este că ieri, au pășit pragul instituției doar șase donatori, ceea ce asigură 18 doze de plasmă convalescentă, pe când minimul zilnic la nivel național este între 50 și 60 de doze.


”Practic noi putem să asigurăm necesitatea instituțiilor medicale doar la zi.”


Prin urmare în lipsa unui stoc de plasmă, conducerea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui roagă bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care s-au vindecat de noul coronavirus și nu au comorbidități, să se adreseze la instituție pentru a dona plasmă. Iar dacă donatorii se află în alte raioane, atunci specialiștii din Chișinău sunt gata să se deplasează la centrele medicilor de familie din localitate.


”Această procedură este foarte sigură, nu este dureroasă, pe când această plasmă este foarte valoroasă și poate salva viețile oamenilor aflați în stare gravă.”


Angajații centrului susțin că 50 la sută dintre pacienții care și-au dat acordul preliminar de a dona plasmă, ulterior nu mai răspund la telefon, iar alții care ridică receptorul spun că nu pot dona pentru că nu dispun de timp.


”Pentru unii din pacienți, care au nevoie de mai multe doze pentru mai multe zile sunt necesari chiar și 2 sau 3 donatori de plasmă.”


Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din aprilie doar 1405 pacienți vindecați de COVID-19 au donat plasmă, adică 3,42 la sută din numărul potențialilor donatori care este de peste 41 de mii. Zilnic, în țară se înregistrează sute de pacienți tratați, însă la Centrul Național de transfuzie ajung, in medie, în fiecare zi, doar câte 5 donatori.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.