Menu
Embed:

Postul TV "Cinema 1" ar putea rămâne fără licență de emisie din cauza difuzării ilegale a trei seriale

Postul "Cinema 1" poate fi sancționat gradual de Consiliul Audiovizualului până la retragerea licenței, ca urmare a sesizării companiei "GMG Production" privind furtul admis de acest post tv prin difuzarea ilegală a trei seriale, în lipsa drepturilor necesare.
Fostul membru al CA, Veronica Cojocaru, consideră că repetarea acestor ilegalități trebuie să fie sancționată foarte dur.
Și unii juriști sunt de părerea că pirateria nu trebuie tolerată de autorități, mai ales că legislația prevede retragerea licenței de emisie în cazul radiodifuzorilor care nu respectă legislația.

Compania "GMG Production" a reclamat la Consiliului Audiovizualului faptul că postul TV Cinema 1 a difuzat ilegal trei seriale. Și asta în condițiile în care drepturile exclusive de difuzare a acestor filme pe teritoriul Republicii Moldova au fost achiziționate de "GMG Production", fapt confirmat de compania de producere și distribuție "Epic Media" din Federația Rusă.
Conform contractului sus menționat, în Republica Moldova cele trei seriale puteau fi difuzate doar la televiziunile "PRIME", "Canal 2" și "Canal 3", televiziuni care au fost prejudiciate în urma furtului comis de "Cinema 1".

Fostul membru al Consiliului Audiovizualului Veronica Cojocaru spune că, în cazul în care vor mai fi depuse la CA reclamații similare, membrii Consiliului ar putea fi obligați să retragă licența de emisie a postului "Cinema 1".

"Ei au voie să aplice sancțiunile doar gradual. Ideea este că în cazul în care aceste încălcări se repetă de mai multe ori, după sesizarea dumneavoastră, ei pot fi sancționați, gradual, până la retragerea licenței. Puteți să sesizați Consiliul Audiovizualului întruna, până ei aplică cea mai mare sancțiune. Nu există echitate, anume pentru asta există organul de reglementare care trebuie să intervină."

La rândul său, avocatul Ruslan Uskov consideră că radiodifuzorul care a recurs la piraterie și furt poate fi sancționat atât prin decizia instanței de judecată, cât și prin deciziile Consiliului Audiovizualului, instituție care are pârghii legale în acest sens.

"Judecata poate să decidă în privința sistării transmisiunii. De asemenea, dumneavoastră puteți să solicitați despăgubiri, dacă aceste încălcări sunt constante. Adică un post de televiziune permanent încalcă drepturile altor radiodifuzori, transmite produse pe care nu le-a creat sau nu are drepturi pentru difuzarea acestora, atunci apare subiectul privind retragerea licenței. Legea este un fenomen viu, ea nu poate reglementa concomitent absolut toate cazurile. Totul depinde de aplicarea legii și activitatea instituțiilor statului."

De asemenea, juristul consideră că trebuie să fie aplicat un mecanism de prevenire a fenomenului de piraterie prin aprobarea grilelor de emisie.

"E straniu că nu este organizată o procedură anumită, din câte cunosc, Consiliul Audiovizualului aprobă grila de emisie. Dacă în această grilă este inclus un produs care nu este unul local, atunci trebuie să fie prezentate documente privind originea acestui produs, cum în cazul dat este un film".

Consiliul Audiovizualului a cerut de la "Cinema 1" explicații privind difuzarea ilegală a filmelor, dar reprezentanții acestui post tv au continuat să încalce legea și au ignorat solicitarea autorităților. Pentru refuzul de a oferi informațiile solicitate, postul "Cinema 1" a fost sancționat de CA cu 10 mii de lei.
De notat că reprezentantul postului "Cinema 1"este și reprezentantul altui post tv din cadrul unui grup organizat care parazitează spațiul audiovizual moldovenesc cu retransmisiuni și ignoră obligațiile de a produce emisiuni autohtone și de subtitrare sau sonorizare a filmelor. Din grupul organizat de întreprinderi cu interese dubioase în audiovizualul moldovenesc fac parte companiile care dețin licența televiziunilor RTR Moldova, ITV, Cinema 1, DTV și Bravo TV. Anterior, încălcările constatate în cazul acestor televiziuni nu s-au lăsat cu sancțiuni datorită protecției din partea unor membri ai Consiliului Audiovizualului, printre care se numără și fostul președinte al instituției Dragoș Vicol.
În aceste condiții, mai multe posturi tv își exprimă indignarea în legătură cu faptul că grupul organizat de întreprinderi care parazitează în audiovizualul moldovenesc manifestă concurență neloială în raport cu televiziunile din Moldova care investesc în realizarea produselor media locale, cumpără licențe, achită taxe la stat și au sute de angajați cărora la oferă salarii decente din care își întrețin familiile.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.