Menu

Cum se va desfășura Paștele Blajinilor în diferite localități și raioane din Moldova

Fără mâncare și băuturi în cimitire.
Așa va fi organizat Paștele Blajinilor în localitățile din Ialoveni, spune președintele raionului.
Decizia a fost luată de Comisia Teritorială de Sănătate Publică. Nu în toate raioanele, însă, accesul în cimitire va fi permis în zilele de duminică și luni.
După lungi dezbateri, autoritățile unor localități au decis să închidă cimitirele de Paștele Blajinilor, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

În unele localități din raionul Ialoveni, Paștele Blajinilor va fi marcat două zile, iar în altele, trei zile. Oamenii își vor pomeni răposații pe rând, astfel încât să fie evitată aglomerarea, ne-a spus președintele raionului, Mihail Silistraru. Totodată, pe teritoriul cimitirelor localnicii vor fi obligați să poarte măști și nu vor avea voie să aducă mâncare și băuturi.


" Oamenii se pot duce în cimitire duminică și luni. Excepție fac localitățile Ialoveni, Costești, Rezeni, care-s mari. Acolo trei zile, sâmbătă, duminică și luni, ca să nu se adune multă lume. Preoții o să le spună, mahalaua asta vin duminică, mahalaua asta vin luni, fără mâncare, fără băutură, am venit, am pomenit și ne-am dus."


Vor putea să-și pomenească răposații de Paștele Blajinilor și cei din Edineț. Într-o hotărâre plasată pe site-ul primăriei se menționează că în interiorul cimitirelor va fi admis un număr limitat de persoane, iar purtarea măștii este obligatorie. Totodată, fiecărei persoane, la intrarea în cimitir i se va măsura temperatura, iar cei cu simptome de răceală nu vor fi lăsați să treacă.


Cu respectarea unor norme sanitare va fi organizat Paștele Blajinilor și în cimitirele din Orhei. Președintele raionului, Dinu Țurcanu, ne-a spus la telefon că oamenii vor putea să-și pomenească răposații trei zile, sâmbătă, duminică și luni.


În localitățile din Cahul oamenii nu vor putea, însă, să meargă la mormintele răposaților de Paștele Blajinilor. Președintele raionului, Marcel Cenușă, ne-a spus că, după lungi dezbateri, s-a decis interzicerea accesului în cimitire.


" Au fost mai multe discuții, dar având în vedere că raionul a fost în cod roșu, de asta s-a luat această decizie. Avem sate care se află în cod galben, cod verde, dar cu părere de rău comisia a decis pentru toate localitățile din Cahul."


În Telenești încă nu a fost luată o hotărâre în acest sens. Președintele raionului, Mariana Ombun, ne-a declarat la telefon că așteaptă o decizie de la Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. În cazul în care, reprezentanții CNESP nu se vor pronunța, atunci autoritățile locale vor decide abia vineri, dacă cimitirele vor fi sau nu deschise de Paștele Blajinilor.


În municipiul Chișinău va fi interzis accesul cetățenilor în cimitire. Decizia a fost aprobată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică încă în data de 30 aprilie.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.