Menu
Embed:

Deschideți cimitirele! Mitropolitul Moldovei cere primarului Capitalei acces în cimitire de Paștele Blajinilor

Mitropolitul Moldovei cere acces în cimitire, de Paștele Blajinilor.
Solicitarea a fost făcută într-o scrisoare deschisă a Mitropoliei adresată primarului Capitalei.
Ion Ceban nu a reacționat deocamdată la cererea Mitropolitului.
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a decis în aprilie că de Blajini, vor fi închise toate cele 11 cimitire din Chișinău.
Iar în comunele din componența municipiului, hotărârea este luată de autoritățile locale.


În scrisoarea Mitropoliei către primarul Capitalei se arată că nu este riscant ca oamenii să fie lăsați în cimitire de Paștele Blajinilor, pe motiv că a scăzut numărul de infectări cu noul coronavirus, iar în cimitire slujbele se țin în aer liber și distanța între morminte ajunge până la doi metri.
Cimitirele, însă vor rămâne închise până marți, 11 mai, a reiterat pentru postul nostru de televiziune consilierul primarului Capitalei, Natalia Ixari, care a făcut trimitere la decizia Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică.
Mitropolitul Vladimir nu s-a limitat însă la scrisoarea deschisă și s-a adresat cu un mesaj direct primarului Ion Ceban.

"Anul trecut nu am avut această posibilitate, anul acesta nu avem posibilitate aceasta și mai departe dacă continuăm așa, noi uităm de părinții noștri, uităm de istoria noastră. Noi întotdeauna atragem atenție la toate cele lumești, dar noi trebuie să atragem atenție și la cele sufletești. Și iată sufletește îl rog pe domnul primar general să permită tuturor creștinilor ca în ziua pomenirii celor răposați să viziteze mormintele."


Telefonată repetat pentru o reacție la solicitarea Mitropolitului, consilierul lui Ion Ceban, Natalia Ixari, a declarat că primarul nu are nimic de spus.
Iar șeful întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare" ne-a comunicat că va fi imposibilă respectarea normelor anti COVID la cel mai mare cimitir din țară, "Sfântul Lazăr".

"Cel mai important este cimitirul Sfântul “Lazăr", care se extinde pe o suprafață de 145 hectare și având peste 300 de mii de morminte. Și dacă urmărim restricțiile ar trebui să intre până la 50 de personae, dar în prejma sărbătorilor acolo vă dați seama că se ridică și la 500. Respectiv chiar și cu marea susținere a organelor de poliție e imposibil de a monitoriza această fluctuație sporită a vizitatorilor. "

În suburbiile Capitalei, autoritățile locale au fost lăsate să decidă dacă permit sau nu accesul în cimitire. Deschiderea lor a fost decisă deja la Budești și Vadul lui Vodă.


"Porțile cimitirului vor fi deschise. Cetățenii vor putea vizita răposații, dar fără organizarea meselor de pomenire și cu respectarea cerințelor, mască, distanță. Va fi deschis cimitirul, duminică și luni, două zile."

"Părintele va oficia slujba divină și va sfinți prinoasele (adică ceea ce au adus) familiile care vor veni să-i pomenească pe cei decedați. În rest, după dorința fiecăruia, că cimitirul e chiar lângă biserică, poate să meargă la mormânt să pună o lumânare, să tămâie mormântul și să meargă acasă. Nu cum era până acum cu alaiuri, cu mâncăruri. "

În schimb, la Sângera este interzis accesul în cimitir, pentru că localitatea este sub cod roșu epidemiologic. Anunțul a fost făcut de primarul Valeriu Popa, care a precizat că vineri se va întruni Comisia Locală pentru Situații Excepționale. Aceeași situație e la Ghidighici. Consilierul local Serafim Isac ne-a spus că decizia va fi luată în zilele următoare, dar că, cel mai probabil, cimitirele vor fi închise.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.