Menu
Embed:

Drumul spre succes a naistului Iulian Pușcă

La doar 32 de ani, muzicantul moldovean Iulian Pușcă a adunat în palmares numeroase concerte simfonice cu cei mai renumiți dirijori la pupitru, sute de recitaluri solo și o vitrină cât o viață de trofee și diplome de la cele mai prestigioase concursuri și festivaluri. Cariera talentatului instrumentist este una specială, la fel ca și instrumentul pe care l-a ales - naiul!
Ce l-a făcut pe iulian Pușcă să plece din țară și să-și caute faima peste hotare? Și, cel mai important - cum poți deveni un muzician de prim rang, în ciuda preconcepțiilor și capcanelor pregătite de soartă aflați dintr-un reportaj realizat pentru Respect Moldova, emisiune difuzată în fiecare duminică la PRIME.


Naistului Iulian Pușcă i se spunea încă din fragedă copilărie că "va ajunge departe". Iar el a pornit la drum. Astăzi copilul de cândva născut în Ștefan Vodă, locuiește și muncește în Irlanda.
De când se știe, Iulian a luptat pentru "un loc sub soare" și a învins! Cum de a reușit? Aflăm în cele ce urmează...


"Laureat a numeroase concursuri internaționale, deținătorul mai multor titluri și trofee prestigioase; Artist Emerit al Republicii Moldova!" În linii generale, cam așa este prezentat naistul Iulian Pușcă atunci când pășește pe scenă. Părinții săi, muzicieni de profesie, au înțeles că fiul lor are un auz muzical special încă de pe vremea când Iulian avea doar doi ani. Și... l-au îndemnat să-și aleagă instrumentul.


Iulian a crescut printre note muzicale. A absolvit ciclul primar la Școala de Arte "Maria Bieșu", apoi și-a continuat studiile la Liceul Republican de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Capitală, în clasa marelui profesor Ion Negură!


Drumul spre titulatura de "mare artist" presupune... mari sacrificii! Pentru a fi înmatriculat la liceu, Iulian a exersat la nai câte 5-7 ore pe zi!
În primul an de liceu, pe când avea 9 ani, Iulian era nevoit să facă naveta, în fiecare zi de vineri, de la Ștefan Vodă spre Chișinău. "Șofer de serviciu" i-a fost tatăl său care știa că are acasă un adevărat diamant care trebuie șlefuit.

Așa în început drumul spre succes. Tânărul instrumentist a luat premiile mari la toate concursurile unde a participat, iar când a ajuns la majorat i-a fost conferit titlul de "artist emerit" și s-a înscris la Conservator. Aici însă Iulian s-a pomenit într-o situație incredibilă, care nu ar trebui să se întâmple într-o țară civilizată.

Susținerea celor apropiați dar și dorința proprie de a aface muzică i-au dat lui Iulian aripi noi. Și, dacă în Moldova a fost lăsat "de rău", tânărul a fost acceptat cu brațele deschise la Conservatorul din Dublin, Irlanda, unde a fost nevoit să emigreze la 23 de ani.


Conservatorul din Dublin are însă o regulă de neclintit: studenții care studiază aici nu au drept de muncă. Iulian a găsit însă rapid o soluția salvatoare...


Unul dintre cele mai frumoase recitaluri susținute de Iulian în Irlanda a fost în cadrul unui spectacol în aer liber, în cadrul căruia a interpretat soundtrack-ul celebrei trilogii "Stăpânul Inelelor. Întoarcerea Regelui", semnată de compozitorul Howard Shore.


După un an, Iulian a fost urmat în Irlanda de soția sa, pe care o cunoscuse pe vremea când se afla la Chișinău. Artistul a vorbit puțin despre soția sa, însă cu mare dragoste.

În ciuda regimului sever de carantină impus în Irlanda, Iulian continuă să încânte publicul în diferite spectacole. Tânărul moldovean a ajuns la un nivel de profesionalism la care majoritatea artiștilor doar visează. În ciuda înălțimii succesului,
nu uită niciodată de primul și cel mai important profesor din viața sa.

După atâta amar de vreme petrecut peste hotare, Iulian aproape că nu mai are prieteni în Moldova. Acasă îl mai așteaptă doar părinții pe care în ultimul timp îi vizitează tot mai rar.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.