Menu
Embed:

Istorie în ruine. Conacul Janowski, unul dintre cele mai frumoase din țară, riscă să se prăbușească în orice moment

Unul dintre cele mai frumoase conace din țară, Janowski (IANOVSKI), monument de arhitectură de importanță națională riscă să se prăbușească. Edificiul, din satul Gura Bâcului, Anenii Noi, care în secolul 19 era o adevărată bijuterie arhitecturală realizată de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi, a ajuns în proprietate privată, iar proprietarul nu are bani pentru investiții. Și autoritățile se declară neputincioase. Acestea spun că, deocamdată, nu pot întreprinde nimic pentru a restaura moșia.

Conacul familiei Janowski (IANOVSKI) cunoscut și ca "Dragalina" din satul Gura Bâcului a fost construit în 1850 de către generalul polonez Janowski. Arhitect a fost renumitul Alexandru Bernardazzi. Proprietatea de peste 600 de metri pătrați și câteva hectare de pământ era un adevărat loc de lux pentru boieri. Totodată, era unul dintre puținele edificii din acele vremuri în totalitate electrificate.


"Era un havuz unde se plimbau păunii, aici tot ce cuprinde era cu 150 de specii de liliac aduși din toată Europa, mireasma lor ajungea chiar și în sat. Mai era o cărărușă înspre Nistru, construită din pietre de marmură una lângă alta, 100 de metri".


După venirea sovieticilor, o mare parte din averile moșiei au fost confiscate, iar la primul etaj al conacului a fost amplasată cantina colhozului. În fiecare zi, aici mâncau sute de oameni, iar studenții veniți la tabăra de vară locuiau în cele zece camere. Elena Pîslari își amintește cu nostalgie de acele vremuri. Din 1975 până în 1995 ea a lucrat în calitate de bucătar - șef la "Dragalina".


"Tot kolhozul, 700 de oameni, aici lua masa la amiază și la toate ferestrele acestea erau mese, sala asta, asta, toate erau cu mese. Se așezau frumos, de aici luau mâncarea și aduceau în partea astălaltă la spălătorie. Făceam multe feluri de mâncare, li se părea că sunt la restaurant".


"Conacul a fost construit după anul 1850 în întregime din cărămidă roșie realizată la fabrica lui Janowski. Era atât de populară încât pe acele vremuri era exportată în țări precum Franța sau Germania. După destrămarea Uniunii Sovietice, însă, aceasta a ajuns să fie folosită de către localnici la facerea sobelor".


"Fiecare gospodar obraznic care ce a vrut a venit și a luat de aici, au început a scoate cărămida din beciuri. S-a furat parchetul, lemnul, țigla de sus".


În 2006, o asociație obștească a convins autoritățile din satul Gura Bâcului să-i doneze conacul pentru a-l renova și a construi un azil pentru bătrâni. Consilierii au aprobat proiectul deoarece și-au dorit ca în localitate să fie deschise noi locuri de muncă și să fie dezvoltat turismul, însă președintele Asociației a vândut monumentul unei persoane private. De atunci, edificiul a rămas în paragină, iar autoritățile nu pot face nimic pentru a-l restaura.


"Vina este și a Ministerului Culturii. Juristul de acolo a dat o foaie în care scria că acest conac nu este monument ocrotit de stat, nu era corect. Ar fi mai corect ca să fie cumpărat de către stat, deoarece doar statul îl va putea restaura, să găsească surse de finanțare".


Primarul susține că autoritățile au încercat să reîntoarca conacul în proprietatea statului cu ajutorul instanței de judecată, însă instanța a dat câștig de cauză proprietarului privat. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții asociației obștești care a vândut conacul, însă deocamdată niciunul dintre ei nu ne-a răspuns la telefon.


Crama conacului la fel a ajuns în 2017 în proprietatea unui tânăr din Chișinău, care a decis să schimbe orașul pe sat. Corneliu Blagoslovitu nu a lăsat totul baltă. A investit și spune că are planuri mari pentru a atrage cât mai mulți turiști în regiune.


"Vrem să facem o mini sală de banchet pentru zile de naștere, sărbători mai mici, nu este vorba de nunți, cumetrii ceva mai restrâns, asta e prima sală, după perete a doua sală. La al doilea etaj o să fie un mini-hotel".

De cealaltă parte, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării spune că nu poate interveni direct, deoarece conacul este în proprietate privată. Totuși, potrivit Legii privind ocrotirea monumentelor istorice, proprietarul ar fi trebuit să asigure păstrarea și valorificarea monumentului, iar acest caz va fi investigat.

"Trebuie să vedem și posibilitățile reale ale acestui proprietar de bun. Vedem care este situația și să venim nu numai cu acțiuni de pedeapsă, dar și cu acțiuni prin care să facilităm și să susținem agentul economic în a restaura aceste monumente. Sunt niște investiții destul de mari ca să poată fi acoperite de agentul economic".


Mai mult, reprezentanții ministerului au promis că se vor documenta referitor la acuzațiile primarului satului Gura Bîcului și vor reveni ulterior cu un comentariu.


De mai mulți ani, conacul Janowski a fost scos la vânzare pe un site de specialitate contra sumei de 130 de mii de euro. În Republica Moldova sunt peste 120 de conace, iar o treime dintre ele se află în proprietate privată.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.