Menu
Embed:

Un nou exemplu de istorie în ruine! Un conac din satul Izbiște se macină sub privirile celor care ar trebui să-l restaureze

Istorie în ruine în raionul Criuleni. Un conac din satul Izbiște, care datează de mai mult de un secol, riscă să devină o amintire a vremurilor trecute, după ce a fost lăsat în paragină timp de mai mulți ani. Localnicii spun că edificiul, care a fost inclus în lista monumentelor istorice, era casa de vacanță a unor boieri. În timp ce primarul spune că nu are bani pentru a-l restaura, autoritățile îi recomandă să aplice la proiecte și concursuri prin care ar putea obține finanțare.

Clădirea are peste o sută de ani, iar de-a lungul timpului, a suferit mai multe transformări.

" Părinții mei sunt morți deja, ei au știut tot aici, au lucrat la boieri dar eu nu știu. Ei lucrau pe specialitate, tata era fierar lucra, potcovea caii, făcea faetoane, făcea căruțele. Boierii aveau moșie, aveau de toate"

" Înainte, a fost cândva grădiniță iată țin minte, că eram copil eu. Aveam vreo 10, 11 ani "

" Da, acolo a fost cârmuirea colhozului, pe urmă acolo școlarii învățau tractorul. Povesteau că au fost boieri, dar ce au făcut boierii nu știu "

Natalia Rusu este profesoară de Limba și Literatura Română la gimnaziul din Izbiște. Fiind pasionată de istoria localității, femeia a găsit prin arhive documente care demonstrează că acest conac i-a aparținut familiei Paladi.

" Primind ca moștenire acest teren din satul Izbiște, Ioniță Paladi s-a gândit, nu s-a mutat cu traiul aici, dar s-a gândit să-și facă o casă a lor de odihnă. Având terenuri de vie, livezi, cireși, aduna produsele în beci. Iar la sărbătorile de iarnă venea tocmai de la Rezina sau de la Orhei cu o suită de rude, prieteni.

Ulterior, clădirea a fost preluată de administrația colhozului.

" Cârmuirea colhozului unde erau contabilitate, casă, președinte de colhoz și noi copii săream șansurile și veneam aici ca mai târziu să vin la școală să învăț aici ca mai târziu să iau și să studiez toate acestea"

Despre starea edificiului, care este inclus în registrul monumentelor istorice ale Republicii Moldova, ne-a povestit primarul satului, Ion Plămădeală.

" Măiestria constructorului de atunci și tehnologiile pe care le-a folosit arată și acum că eu fost foarte bune. Până la moment pereții sunt foarte, foarte trainici. Ne dorim foarte mult ca să reabilităm sau să restabilim această perla a satului nostru, acest conac."

Primarul afirmă că administrația locală nu are bani pentru a restaura conacul, iar un proiect de reabilitare a acestuia încă nu a fost elaborat. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului
Educației, Culturii și Cercetării afirmă că la începutul acestui an a fost lansat un concurs la care pot participa toți primarii. Câștigătorii concursului vor beneficia de resurse financiare din fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, iar din banii obținuți ar putea restaura astfel de monumente.

" În special în ultimii ani am încercat să orientăm o parte din proiectele de dezvoltare regională pe componenta de patrimonii pentru că vedem aici un potențial turistic important. Ne-am orientat ca împreună cu colegii de la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale să venim cu un instrument pentru autoritățile publice locale care sunt eligibile să depună astfel de proiecte "

Andrei Chistol a mai precizat că, în acest an, în țara noastră a fost deschisă pentru prima dată o linie de finanțare pentru a restaura monumentele istorice și pentru a le include în circuitul turistic național.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.