Menu
Embed:

”Perla” din lunca Răutului. Vechiul sat Rogojeni, una dintre puținele localități din țara noastră unde se mai păstrează bordeiele moldovenești săpate în stânci

Între dealurile stâncoase din lunca râului Răut se ascunde o așezare pitorească, care poate fi numită pe bune, un adevărat muzeu sub cerul liber. Este vorba despre vechiul sat Rogojeni din raionul Șoldănești, una dintre puținele localități din țara noastră unde se mai păstrează și acum bordeiele moldovenești săpate în stânci și potecile șerpuitoare pietruite. Locuințele, vechi de câteva sute de ani, sunt adevărate monumente istorice. Surprinzător este și faptul că unele sunt și astăzi locuibile. În prezent, în satul vechi Rogojeni își duc traiul în jur de 30 de oameni, iar localitatea este pe cale să dispară de pe harta Moldovei. Doar unele bordeie vechi rămase intacte și ruinele bisericii ridicate acum mai mult de 200 de ani, mai amintesc de faptul că pe timpuri, aici locuiau mii de oameni iar satul era plin de viață. Colegul nostru Nicolae Boico a mers într-o excursie prin satul Vechi Rogojeni. Ce a văzut în localitate, aflați din reportajul ce urmează.

La marginea vechii localități Rogojeni, la câteva sute de metri distanță de râul Răut, am găsit-o acasă pe mătușa Maria, una dintre cele mai bătrâne locuitoare din sat. Odihnea pe prispa "băștii", așa își numesc rogojenenii bordeiele pe care strămoșii lor le-au săpat acum câteva sute de ani în malurile stâncoase.

”Am trăit aici cu Gheorghe, a lui Isai Ardeleanu. Și îs din 61 aici.”

Acum 37 de ani soțul i-a decedat, ne-a mărturisit femeia în vârstă de 85 de ani. De atunci locuiește singură în bordeiul vechi de câteva secole. Locuința nu este conectată la apeduct, gaz sau canalizare. Este însă destul de confortabilă.


Aici vara îmi este răcoare, așa dorm bine, dar iarna mi-i cald. De aici nu mă mișc. Îmi mai pun o plapumă în ușă, și aici voi sta, câte zile voi mai avea de trăit. "

Mătușa Maria spune că bordeiul l-a moștenit de la socri, și tot în el, a crescut patru copii. De sărăcie și nevoie își făceau oamenii asemenea locuințe pe vremuri. Bordeiul măsoară câțiva metri pătrați, are o ușă joasă, două ferestre mici, o sobă, un pat, și o masă.


”Când îmi vine câte un băiat, îl culc aici.
- Și tare bine încăpeți?
- Dap' cum. Am avut și acolo un pat, da l-am scos. Da acum l-am scos. Și daca îmi vine un băiat, aici îl culc, da eu în fundoaie acolo."


Câteva mahalale la vale am întâlnit-o în pragul bordeiului pe Maria Odagiu.


”Este construită bașca de Odajiu Parascovia, și Odajiu Alexandru, părinții socri. În '58 lor li s-a născut o fiică aici în bașcă, și pe urmă li s-a născut un băiat în '64 și altul în '69. Trei copii au crescut și educat aici.''


Femeia spune că a devenit proprietara bordeiului acum câțiva ani, după ce soacra s-a stins din viață. Doamna Maria planifică să transforme construcția veche de aproape 80 de ani, într-o bucătărie de vară.


”Mă gândesc să o acomodez ca bucătărie, să-mi trag apa, aici canalizare. Cuptorul un pic vreau să-l amenajez. Da să-l păstrez. "


În prezent, în sat, au mai rămas intacte în jur 10 bordeie care s-au păstrat în timp. Majoritatea însă sunt părăsite. În căutarea unei vieți mai bune, în anii '80 vechii proprietari au început să-și construiască case lângă Gara Feroviară din localitatea vecină, pe care tot ei au fondat-o și căreia i-au dat aceeași denumire. Cei care au rămas să locuiască în vechiul Rogojeni își amintesc cu nostalgie de timpurile când satul era plin de viață, se organizau șezători, oamenii veneau unii la alții în vizită iar duminica și de sărbători, mergeau la biserică. Astăzi lăcașul sfânt este în ruine.


”Biserica a fost construită în anul 1842. Din câte puteți vedea, timpul și-a lasat amprenta asupra lăcașului sfînt care necesită să fie reparat de urgență. În prezent, construcția este practic în ruine. Au rămas doar pereții, care sunt gata să se prăbușească. "


Acum câteva săptămâni, în timpul unor lucrări de salubrizare, un grup de voluntari de la Chișinău au găsit în interiorul lăcașului sfânt mai multe exponate uimitoare. Unele au o vechime de câteva secole.


”În timpul săpăturilor, s-au găsit obiecte vechi în masă. De la policandru. Sunt obiecte de la sfeșnic. Este o cruce cu semilună. Care este veche, veche. Ea se vede că e făcută manual, nu e sudată. E pe timp vechi, de la cuzniță cum se făcea înainte."

Pentru că ardeam de nerăbdare să descoperim locuri noi în aceste ținuturi, nu am stat prea mult la biserică. Prin mahalele pustii ale vechiul sat Rogojeni, am mers câteva zeci de metri la vale pe o potecă șerpuitoare și bătătorită și am ajuns pe malul bătrânului Răut. Aici am descoperit un pod din lemn, de toată frumusețea.

Și acest pod din lemn, construit deasupra rîului Răut subliniază autenticitatea acestui loc pitoresc. Puntea a fost construită de către localnici acum aproximativ 60 de ani si a fost folosită de mai multe generații pentru a ajunge în satul, Roșieticii Noi, situat pe celălalt mal al rîului. "


Chiar dacă necesită reparații capitale, localnicii se aventurează zilnic pe acest pentru a ajunge pe celălalt mal. E cea mai scurtă cale pentru a ajunge în satul vecin.


'"Am mers noi, buneii noștri au mers pe dânsul. Toți buneii mei au mers pe dânsul. Și acum toți copii noștri se duc tot pe dânsul în satul vecin, se duc la școală."

Podul din lemn, la fel ca și multe alte construcții seculare din satul care riscă să dispară de pe harta Moldovei, necesită intervenții urgente pentru a le salva de la degradare. Iar primul pas în acest sens, a fost făcut deja de autorități. În luna septembrie, la inițiativa primarului satului Rogojeni, Alexei Burlacu, au început lucrările de restaurare a câtorva bordeie dintr-o veche gospodărie de la marginea localității. Este casa părintească a Tamarei Odajiu, care a plecat din sat mulți ani în urmă.


”În prima, unde mai mare, era unde iernam, unde trăiam. În aceasta mai mică, era bucătăria de vară. În a treia era chinița, unde se păstrau murăturile, vinurile, cartofii, toate legumele pentru iarnă. "

În bordeiul din stâncă, care măsoară doar câțiva metri pătrați au trăit pe timpuri opt persoane, doi maturi și 6 copii. Și nimeni nu se plângea că nu are suficient spațiu.


''Iată după soba asta era laiță, și ne culcam toți de-a rândul. În partea asta era un pat, pe care dormeau părinții. Aici stătea masa, și cu un dulap. Sub masă erau scăunelele, unde încăpeau toți.''

De reabilitarea bordeielor s-au ocupat un grup de voluntari. Lucrările au fost efectuate după tehnologiile tradiționale de pe vremuri. Pereții au fost îndreptați cu lut și paie iar la final, văruiți.


”Noi avem un contract de colaborare cu școala de excelență din construcții de la Chișinău. Cu dumnealor, fiind specialiști în domeniul restaurării, am încercat să o restabilim.”

Lucrările au costat în jur de 180 de mii de lei. Banii au fost alocați de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și au fost folosiți pentru cazarea și alimentarea voluntarilor. Acum primarul caută resurse financiare pentru a conserva și alte obiective din sat. Alexandru Burlacu visează să transforme vechiul Rogojeni, într-o atracție turistică. Priveliștea care se deschide de pe stâncile care înconjoară localitatea reprezintă o altă carte de vizită a acestor locuri.

''Aici era un sat liniștit, cu oameni gospodari. În ansamblu, casele, bordeiele și locurile natale, și drumul, sunt acele drumuri care au fost făcute de la început, în anii vechi. "

De vechiul sat Rogojeni, sunt legate mai multe legende uimitoare. Una dintre ele ține de pietroiul în formă de semilună amplasat pe o movilă de pământ de la intrarea în localitate. Se spune că acest simbol a fost instalat aici de ostașii Imperiului Otoman.


”Din bătrâni se povestește că a fost o luptă crâncenă între oastea Moldovei și oastea otomană. Posibil sunt înmormântați oastea, ostași turci, otomani. Și se spune că semiluna dată, este pusă simbol unde au rămas mulți ostași pe câmpul de luptă aic. Se spune din bătrâni că nu se pate de dezgropat, nu se poate de săpat, este un blestem pus''

Potrivit responsabililor din cadrul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova, satul vechi Rogojeni poate fi considerat pe bune un adevărat muzeu sub cerul liber.

'' Eu cred că poate deveni o atracție turistică, hai să spunem, a doua, a treia după Orheiul Vechi. La momentul de față, la nivel de Guvern, nu există există un program privind valorificarea turistică a acestui patrimoniu. Acest lucru se va întâmpla prin anumite proiecte pilot, fie prin inițiativă privată, sau prin inițiativă locală".


Pima atestare documentară a localității Rogojeni datează din anul 1479. În prezent, în satul vechi locuiesc în jur de 30 de oameni, iar în cel nou, peste 700.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.