Menu
Embed:

"Promenada inimilor" la Chișinău

Dacă sănătate nu e, nimic nu e. Probabil, ar fi toți de acord cu această sintagmă în contextul creșterii numărului de maladii. În special, al celor cardiovasculare, despre care medicii spun că în Moldova sunt tot mai multe. Și cum marți e Ziua Mondială a Inimii, zeci de oameni au anticipat evenimentul cu o "Promenadă a Inimilor".

Peste o sută de participanți au parcurs un traseu de aproximativ trei kilometri, în jurul lacului din Parcul Valea Morilor. Oamenii au spus că, deși nu fac sport în fiecare zi, încurajează modul de viață sănătos.

Organizatorii au explicat că, prin această acțiune, au încercat să prevină populația asupra riscurilor pe care le implică bolile cardiovasculare. Evenimentul a fost organizat sub patronajul ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan.

"Chiar și un mers pe jos de 30 de minute este important pentu sănătate. Vom susține și mai departe să avem un mod active de viață, o populație sănătoasă, fiindcă morbiditatea și mortalitatea prin maladiile cardiovasculare sunt pe primul loc la noi în țară", a afirmat șefa, Centrul municipal de sănătate publică, Luminița Suveică.

Datele Institutului de Cardiologie arată că peste 560 de mii de moldoveni suferă de inimă.

"Un moment important este prevenția, diagnosticul precoce a bolilor cardiovasculare, implementarea tehnologiilor noi, care pot aduce un rezultat bun. E răspândit fumatul, eu ca cardiolog confirm că aproape o pătrime din populația matură sunt fumători", a spus directorul, Institutul de Cardiologie, Vitalie Moscalu.

Potrivit Ministerului Sănătății, în ultimii cinci ani, mai mult de jumătate dintre oamenii apți de muncă au murit din cauza bolilor cardiovasculare.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel global, anual sunt înregistrate peste 17 milioane de decese din cauza acestor maladii.

Sursa Foto: bihon.ro

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.