Menu
Embed:

Moldovenii care mențin pacea în Kosovo

Departe de casă, în Kosovo, într-o regiune înconjurată de munți, pacea încearcă să-și facă loc printre conflictele interetnice și religioase.

O mențin fără ezitare militarii moldoveni, considerați de băștinași soli ai bunăvoinței. Alături de colegii lor din alte țări, soldații noștri caută explozibilele ascunse în timpul conflictului armat din anii '90, asigură securitatea localnicilor, dar și a vestigiilor de secole, incluse în patrimoniul mondial.

Corespondentul PRIME, Veronica Pisarenco, i-a vizitat în această săptămână pentru a afla din prima sursă cum se descurcă militarii moldoveni în Kosovo.

Gheorghe Melega nu și-a văzut fiica și soția deja de patru luni. Sergentul se află, împreună cu alți 40 de militari moldoveni, într-o misiune de pacificare în Kosovo.

Ei asigură securitatea localnicilor cum ar fi făcut-o și în cazul celor dragi. Din această cauză, zilele lor încep devreme și se termină cu mult după asfințitul soarelui.

"Dimineața facem puțină înviorare, masa, după care se odihnește efectivul, fie își pregătește echipamentul pentru următoarea sarcină, după-masă au posibilitatea să meargă la sala de forță, să joace un volei. Toate mesele le avem la timp", a spus comandantul contingentului RM, KFOR 3, Ianăc Deli.

Militarii moldoveni sunt dislocați la baza Camp Villaggio Italia. Așa că aici s-a găsit limbă comună nu doar în comunicare, dar și la bucătărie. Dacă unii vin cu pizza și spagheti, ceilalți scot artileria grea - zeama și mămăliguța.

"Colaborarea dintre militarii noștri italieni și cei moldoveni este perfectă. În timpul Zilei Armatei moldovenești, militarii moldoveni au pregătit pentru noi mâncare tradițională. Pot să spun că a fost foarte gustoasă. Zeamă! Foarte bună!", a spus ofițerul de presă, Gruparea de Forțe Multinaționale Vest, Valerio Gargiulo.

"Dacă nu se înțeleg în engleză, se înțeleg în italiană, modalitate de a se înțelege este oricum", a zis comandantul contingentului RM, KFOR 3, Ianăc Deli.

Filmările pe teritoriul bazei militare au fost restricționate, întrucât reprezintă un punct strategic. De aceea, ne-am limitat la comoditățile soldaților.

Într-o regiune post război, dezbinată de conflicte interetnice și religioase, unde în orice clipă poate izbucni un nou diferend, militarii moldoveni au misiunea de a asigura pacea în zona de Vest a Kosovo, precum și securitatea unor vestigii istorice.

"Este o zonă post conflict, însă situația la momentul de față este calmă față de ceea ce era câțiva ani în urmă. Incidente majore pe durata aflării noastre aici nu au fost", a adăugat comandantul contingentului RM, KFOR 3, Ianăc Deli.

Printre prioritățile militarilor moldoveni este supravegherea mănăstirii Vîsoki Deceanî. Lăcașul sfânt, dar și orășelul din apropierea lui, sunt păzite 24 de ore din 24.

Într-o țară în care 90 la sută din populație este musulmană, mănăstirea Vîsoki Diceanî, din localitatea cu același nume, este o adevărată insulă a ortodoxiei. Ascunsă în sânul pădurii, fortăreața este protejată de jur împrejur de munții Balcani, dar și de militarii din KFOR, printre care și moldoveni. Biserica a fost construită încă în secolul 14 și face parte din patrimoniul UNESCO.

Aceasta este una dintre puținele mănăstiri creștine din Kosovo, rămase intacte de-a lungul secolelor.

"Mai persistă unele probleme legate de teritoriile acestei mănăstiri. Nu între localnici, dar între mănăstirea Deceanîi și autoritățile locale", a zis pacificatorul, contingentul RM, KFOR 3, Valentin Dvornic.

"Au fost câteva cazuri de tensiuni în jurul mănăstirii, însă s-au luat toate măsurile necesare de întărire a pazei și securității a obiectivului respectiv", a spus comandantul contingentului RM, KFOR 3, Ianăc Deli.

Din contingentul armatei noastre fac parte 33 de infanteriști și 7 geniști. Timp de patru luni, militarii plutonului de geniu au verificat zeci de kilometri de drum din zona muntoasă a localității Prizren.

"Misiunea grupei de geniu moldovenești este de cercetare, identificare și neutralizare a obiectelor explozive rămase după război. Până acum , de patru luni cât ne află aici, noi nu am depistat niciun obiect exploziv, numai schije", a menționat genistul, contingentul RM, KFOR 3, Adrian Cârlig.

Geniștii spun că au plecat în misiune cu echipamentul de acasă.

"Această bază materială este adusă din țară, este baza noastră cu care conlucrăm și pe teritoriul RM", a completat genistul, contingentul RM, KFOR 3, Igor Filimon.

În cadrul misiunii KFOR, moldovenii isi duc misiunea cot la cot cu militari din Italia, Austria și Slovenia.

Chiar și într-un mediu necunoscut, total diferit de cel de acasă, într-o zonă muntoasă și, în mare parte, ploioasă, militarii noștri nu se plâng. Moldovenii spun că s-au obișnuit cu clima, oamenii de aici și cultura musulmanilor.

Cea mai tensionată localitate din regiune este Mitrovița. Orașul este cunoscut pentru podul Austerlitz, însemnând granița dintre cele două etnii și două religii. La Nord se găsesc cosovarii sârbi creștini, iar la Sud - cosovarii albanezi musulmani. Curios este faptul că, pentru a trece dintr-o zonă în alta, localnicii trebuie să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare la automobile.

Ultima încăierare dintre cele două grupuri etnice s-a produs anul trecut. Atunci, pacificatorii KFOR au făcut uz de grenade lacrimogene pentru a-i dispersa pe localnici.

La polul opus se află capitala regiunii Kosovo, Priștina, unde cele două grupuri etnice locuiesc în pace. Orașul nu se deosebește cu nimic de alte capitale europene. Aici pot fi văzute havuzuri dansatoare, hoteluri de 5 stele și un număr mare de turiști.

Kosovo s-a format în urma destrămării Iugoslaviei, urmata de un război în anii 1996-1999. Ulterior, în 2008 și-a declarat independența de Serbia, fiind recunoscută ca stat de 98 de țări dintre cele 193 membre ale ONU. Moldova, România, dar și Rusia, au ezitat să facă acest lucru. Țara noastră a detașat primul contingent de pacificatori în Kosovo pe 8 martie 2014. Operațiunea KFOR este condusă de NATO, sub mandatul Organizației Națiunilor Unite.

Acesta este al treilea contingent al Armatei Naționale detașat în misiunea KFOR. Cei 41 de militari moldoveni se vor afla aici până în luna decembrie când vor preda ștafeta altor 41 de colegi, selectați în baza unui concurs riguros. Din Liposavici, Kosovo, Veronica Pisarenco, pentru Prime.

Sursa Foto: publika.md

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.