Menu
Embed:

Bătrânețile sunt diferite. Majoritatea bătrânilor din Occident după pensie își trăiesc viața din plin

Călătoresc în jurul lumii, fac sport și se răsfață cu proceduri de înfrumusețare. Vorbim despre majoritatea bătrânilor din Occident, care după pensie, își trăiesc viața din plin.

În Republica Moldova, lucrurile, însă, stau total invers, iar pentru a supraviețui, bătrânii sunt nevoiți să muncească și mai mult.

Un studiu mondial, care analizează calitatea vieții a persoanelor în etate și care a fost publicat în această săptămână, de Ziua internațională a persoanelor vârstnice, arată că Moldova nu e tocmai cea mai potrivită țară pentru a îmbătrâni frumos.

Aceștia sunt vârstnicii din Occident, care au muncit o viață, ca la bătrânețe să se bucură de roadele ei. Timpul de pensionare înseamnă, de fapt, o altă etapă plină de călătorii, pasiuni și odihnă. În cazul bătrânilor din Republica Moldova însă aceste lucruri sunt total străine.

Așa încep diminețile lui Gavriil și Ileana Bârcă din satul Puhoi, Anenii Noi.

"Avem purcei mititei și scroafă, puișori mititei avem, gâște avem, răți avem", a spus pensionara Ileana Bârcă.

După ce toate animalele sunt hrănite, cei doi trec la alte treburi casnice. Gătitul și spălatul rufelor îi ia mult timp bunicii Ileana, în grija căreia au rămas trei nepoți.

"Și a mele de la poamă, a fetelor, a nepoților, la toți iaca, și le-am îngrămădit să le spăl", a zis pensionara Ileana Bârcă.

Urmează lucrul în grădină, unde cei doi bătrâni au de toate.

"Gutuie, mere, am abricoși mulți, abricoșii s-au uscat ", a spus pensionara Ileana Bârcă.

Femeia spune că nu și-a imaginat vreodată că la pensie va munci mai mult decât în tinerețe și că nu va avea parte de zile liniște.

"Nu m-am gândit niciodată că eu am să ajuns la pensie și nu am să mă pot odihni, eu mă gândeam că am să ajung la pensie și mă voi odihni, dar eu mai mult lucrez, decât lucram la deal", a menționat pensionara Ileana Bârcă.

Și-a imaginat altfel bătrânețea.

"Am vrut și noi mai bine, să ne odihnim pe la sanatorii, dar noi nu am văzut sanatorii, nu am mai văzut nimic", a spus pensionara Ileana Bârcă.

Au ajuns să muncească la acești ani nu din plăcere, dar pentru a supraviețui. Cei doi bătrâni au o pensie de 800 de lei fiecare.

"Pe apă la mine 80 - 100 se duce, telefonul peste 100, lumina se duce 350, gazul tot 100 - 130. Pensia mea, numai pe comunale se duce, 600 - 700 se duce, tare greu și rămâne cu a lui", a zis pensionara Ileana Bârcă.

Bătrâneți grele au și Elizaveta și Simion Moroz, în vârstă de peste 80 de ani, care au lucrat toată viața profesori. Ambii au o pensie a câte 1300 de lei, dar nici aceasta nu îi ajunge pentru a avea o bătrânețe decentă.

"Când ajungem iaca acum sezonul rece ap mai amândouă pensiile noastre merg la plata pentru gaze, gaz, lumina, telefonul, apa", a spus pensionara Elizaveta Moroz.

Reușesc să treacă de greutăți datorită copiilor lor.

"Ei ne ajută și ne ajută încă mult, nu puțin", a zis pensionara Elizaveta Moroz.

Aceasta este situația în care se află practic majoritatea pensionarilor din Republica Moldova și pare că nu se mai îmbunătățește.

Cel puțin așa arată datele unui studiu mondial, care analizează calitatea vieții a persoanelor în vârstă. În acest an, țara noastră a coborât cu trei poziții în top și s-a clasat pe locul 77 din 96.

Puțin mai bine o duc vârstnicii din Ucraina, dar și din România, iar printre cele mai neprietenoase state pentru bătrâni se numără Nigeria, Honduras și Africa de Sud.

"Republica Moldova este practic pe ultimele locuri și împreună cu Grecia cu indicele calității vieții 34, 5, ceea ce semnifică că calitatea vieții acestei categorii de populație este foarte joasă în țara noastră ", a spus șefa Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gagauz.

În același timp, ultimul studiu efectuat de Centrul de Cercetări Demografice arată că în 2014, pensia medie lunară a constituit - 1114 lei, ceea ce ar însemna că suma de bani acoperă 83 la sută din minimumul de existență a pensionarului.

Mai greu o duc bătrânii care au muncit în sectorul agricol, cu o pensie de circa 700 de lei, ce acoperă 50 la sută din minimumul necesar. Pentru a schimba lucrurile specialiștii vin cu recomandări.

"Este necesar de a implementa măsuri de ce țin de îmbunătățirea condițiilor de muncă, crearea locurilor speciale pentru persoanele vârstince. Toate instituțiile de stat trebuie să fie adaptate la procesul de îmbătrânire a populației, numai în așa mod putem înregistra unele progrese", a afirmat șefa Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gagauz.

Barometrul a fost prezentat de Ziua Mondială a Vârstnicilor, marcată pe întâi octombrie. În Republica Moldova sunt înregistrați circa 670 de mii de pensionari.

Sursa Foto: realitateavalceana.ro

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.