Menu
Embed:

În Moldova sunt înregistrate cel puțin patru cazuri de reinfectare cu noul coronavirus

Cel puțin patru cazuri de reinfectare cu noul coronavirus sunt înregistrate în prezent în întreaga țară. Asta a declarat  chiar șeful statului, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit  reprezetanților Ministerului Sănătății, persoanele în cazul cărora se presupune că boala a recidivat sunt examinate de către specialiști, iar rezultatele analizelor de laborator încă nu au fost finalizate pentru un verdict clar.

”În țările UE imunitatea colectivă este doar de circa 3%. Ce înseamnă aceasta? Din cei care s-au îmbolnăvit obțin imunitate colectivă nu mai mult de 3%. În Republica Moldova, la această etapă, avem deja cel puțin patru cazuri de îmbolnăvire repetată, după ce persoanele au fost cu COVID.”

Am solicitat mai multe informații referitoare la cazurile de îmbolnăviri repetate cu COVID-19 de la șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, dar acesta a refuzat să discute cu noi. Prin urmare, am cerut mai multe detalii de la Ministerul Sănătății. Consilierul ministrului, Cristina Stratulat, ne-a spus că, în prezent, sunt câteva suspiciuni de reinfectare cu noul coronavirus, dar care sunt documentate și analizate de către specialiștii ANSP și ai Ministerului Sănătății. Când rezultatele evaluării vor fi gata, specialiștii vor veni cu informații la acest subiect.

Conform unui studiu efectuat, recent, în orașul german Munchen, anticorpii produși de organism la contactul cu noul coronavirus nu se mențin în corp mai mult de câteva luni. Astfel, rezultatele studiului sugerează că pacienții care au învins virusul se pot reîmbolnăvi. Același lucru îl spune și coordonatorul laboratorului COVID-19 din cadrul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, Ecaterina Noroc.

”Cantitatea de anticorpi în două luni și jumătate practic se înjumătățește. Adică acești anticorpi se distrug și rămâne o cantitate și mai mică în organism. Această persoană poate fi deja vulnerabilă sau poate să se reinfecteze, deoarece cantitatea de anticorpi pe care a avut-o de la infecția precedentă deja nu mai este într-o cantitate protectivă.”

Ecaterina Noroc mai spune că există două tipuri de anticorpi care se pot dezvolta în organismul uman, iar acestea pot fi depistate în laborator, printr-o analiză specială din sângele venos.

”Noi avem anticorpii IgM care apar la câteva zile de la momentul când în organism a pătruns virusul. Și anticorpii IgG, care se formează puțin mai târziu, cel mai probabil că începând cu a doua săptămână de la încetarea simptomelor, dar această perioadă nu este cunoscută cu exactitate.”

Deocamdată, nu se cunoaște dacă în cazul reinfectării, evoluția bolii este mai grea sau mai ușoară decât prima oară. Totuși, specialiștii amintesc despre importanța respectării normelor de protecție, pentru evitarea răspândirii noului tip de coronavirus. Potrivit șefului statului, în prezent, în stoc mai sunt peste 100 de mii teste pentru COVID-19, iar alte 130 de mii urmează să fie achiziționate.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.