Menu
Embed:

Povestea unică de viață a unui preot din nordul țării. După ce lasă sutana, acesta îmbracă salopeta și muncește la construcții pentru a-și întreține familia

Jumătate de zi preot, jumătate de zi constructor. De aproape un sfert de secol, parohul Ghenadie Dascăl, propăvăduiește la biserica Sfântul Nicolae din satul Văratic, raionul Rîșcani. După ce lasă sutana, preotul îmbracă salopeta și muncește la construcții pentru a-și întreține familia.
Și nu e de mirare că a ales această cale. Biserica în care slujește părintele Ghenadie nu percepe niciun fel de taxe, iar el se dedică exclusiv credincioșilor care calcă pragul lăcașului sfânt.

"Mi-a fost foarte greu să fac primii pași, pentru că lumea vedea în preot ceea ce vedeau și când am început să muncesc, dar mie mi-a fost de sprijin, ceea ce spune Sf. Apostol Pavel, el muncea cu mâinile lui se întreținea din munca depusă de el însăși și avea ca scop nu numai întreținerea sa personală dar să-și facă o pomană."

Nu e om în sat să nu-l cunoască pe Părintele Ghenadie. A venit de tânăr în Văratic, încă acum 24 de ani, să slujească la biserica din sat. Pe atunci avea puțină experiență, dar știa deja că i-a fost dat să propăvăduiască învățăturile sfinte.

"Îl cunosc pe părinte de când a venit la Văratic, cred că din 96 sau nu mai țin minte precis anul de când a venit el la noi. Tânăr de vreo 22 de ani că ne-am gândit atunci că lumea o să-l mănânce cu totu, așa mărunțel. Dar a fost cu inimă un om dat de la Dumnezeu. "

"Foarte bun părinte exemplar, ajutor.. în toate celea e bun. Meșter, din această parte nici nu se discută. Nu-l dăm măcar nuștiu ce "

"Foarte bun, e omenos, e cuminte, cu lumea e tare bun... cum să vă spun, tot e bun din partea lui ce face "

Părintele Ghenadie a câștigat încrederea și aprecierea sătenilor cum nu se poate mai simplu - prin felul său de a fi. Mai ales că slujitorul Domnului are un principiu de neclintit - își întreține familia doar din banii câștigați prin munca proprie. Nici vorbă de donații sau taxe bisericești.

"Avem gospodărie, ne facem treburile prin gospodărie după care las soția singură să se isprăvească cu toate cele ale casei și eu plec pentru a câștiga un ban adăugător pentru întreținerea familiei. Am studenți, sunt cheltuieli suntem nevoiți să muncim pentru a câștiga un ban"

Așadar, în afara bisericii, este Ghenadie - iscusit constructor, deși, începutul de drum nu a fost unul ușor.

"Fac multe lucrări la ziua de astăzi prin sat, construiesc, fac acoperișuri, încălziri, practic de toate, tot ceea ce aduce un ban în casă"

Fiecare om din sat știe: dacă veni vorba de construit ceva sau de reparație, părintele Ghenadie este omul potrivit.

"Ce îl rogi aceea face, mâini de aur, toate celea știe și niciodată nu se lăcomește, mereu ne ajută, mai că nici nu caută răsplată "

" Fac multe lucrări la ziua de astăzi prin sat, construiesc, fac acoperișuri, încălziri, practic de toate, tot ceea ce aduce un ban în casă"

"Am hotărât că dacă să facem, facem totul bine, pereții, podul, schimbăm podelele, am schimbat ușa pentru a suferit în
urma incendiului"

Totuși, atunci când intră în casele oamenilor în salopetă de constructor, gospodarii nu îndrăznesc să-l trateze ca pe un muncitor de rând.

" Îmi spune cineva, Părinte cât ai lucrat la noi, noi ne-am învățat dacă așa ne mai ciondănim.. pe ascuns să nu ne vadă nimeni, ei se ascundeau de mine. În construcții e multă retrăială, multe trebuiesc discutate, multe neajunsuri și nu mult după asta s-a căsătorit fiul și a venit nora și ei spun: Ce experiență a fost, noi ne ascundeam de dumneatale acum ne ascundem de noră "

Prin munca omul e slăvit - este citatul care îl reprezintă în totalitate pe părintele Ghenadie. Iar respectul, spune el, trebuie să fie o virtute reciprocă.

"Au ceva bun văraticenii, m-au cumpărat și chiar dacă să mă alunge nu mă duc pentru nimic din satul acesta."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.