Menu

Deputatul PRO MOLDOVA, Vladimir Cebotari, susține că Gațcan s-ar afla în străinătate

Embed:

Deputatul Ștefan Gațcan ar fi fost scos forțat din țară. Declarațiile au fost făcute, aseară, de către deputatul grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Vladimir Cebotari, la un post de televiziune. Șeful Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, nu a confirmat însă informațiile, motivând că acestea sunt date cu caracter personal. Socialiștii, în schimb,  dau asigurări că Ștefan Gațcan se află în siguranță, pe când democrații califică acest caz ca un scenariu rușinos.

Deputatul PRO MOLDOVA, Vladimir Cebotari, susține că Ștefan Gațcan va fi ținut departe de Republica Moldova cel puțin pentru patru sau cinci zile.

"El nu mai este în țara, el a fost scos din țara forțat. El, probabil, în următoare trei-patru, cinci zile nici nu se va afla în țara."

"- Din câte cunoaștem, domnul Gațcan este într-un loc sigur, la dorința dumnealui, așa cum el consideră, nu pot să mă exprim este el în țară sau în străinătate, este dreptul lui de a se afla unde dorește și unde-i permite legislația țărilor corespunzătoare."

Deputații PRO MOLDOVA insistă că Ștefan Gațcan ar fi fost răpit ziua în amiaza mare din Parlament și, prin metode de șantaj, ar fi fost obligat să semneze cererea de demisie din funcția de deputat. Drept dovadă este mașina acestuia care a rămas în parcarea Parlamentului.

În această dimineață, înainte de ședința legislativului, președintele grupului parlamentului PRO MOLDOVA, Andrian Candu, a declarat că, de miercuri dimineață, nu știe nimic despre locul aflării lui Ștefan Gațcan.

"Noi nu am reușit să luăm legătura cu domnul Gațcan, de ieri de la 9:45. Am văzut că este viu și sănătos la ora cinci, după masă, când a fost făcut deja într-o oarecare măsură grijile cele mari nu mai sunt. Dar sigur că ne îngrijorăm de starea psihologică și fizică în care se află dumnealui."

PRO MOLDOVA a anunțat că va cere Parlamentului să investigheze cazul dispariției deputatului Ștefan Gațcan prin constituirea unei comisii parlamentare de anchetă. Totodată, deputații vor cere și sprijinul comunității internaționale.

"Cazul de ieri arată că orice cetățean poate fi sechestrat și ținut ostatic sau sub o anumită presiune. Ne-am adresat ieri și o să continuăm și azi să ne adresăm comunității internaționale. Vor fi trimise demersuri către toate ambasadele acreditate în Republica Moldova, la Consiliul Europei. O să trimitem scrisori și demersuri al Uniunea Europeană, OSCE."

Înainte de ședința Parlamentului, și deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a dat asigurări că Ștefan Gațcan este în siguranță și că socialiștii au cerut ca acesta să beneficieze de pază.

"În interesul domnului Gațcan, noi am solicitat protecție de stat și astăzi dumnealui se bucura de protecția de stat. Domnul Gațcan și-a dorit această pază. Eu cu domnul Gațcan am vorbit civilizat, ca oamenii, nu a fost nicio presiune. Domnul Gațcan va ieși la momentul oportun și personal va informa opinia publică."

Am încercat să obținem mai multe detalii de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat despre paza lui Gațcan. Ofițerul de presă al SPPS, Maia Angheni, ne-a cerut o solicitare în scris pe care am expediat-o și așteptăm un răspuns.

Iar democrații susțin că tot ceea ce s-a întâmplat în jurul subiectului legat de Ștefan Gațcan este un scenariu rușinos.

"Socialiștii și-au apărat marfa. Deputatul Gațcan este deputatul din grupul socialiștilor. Toată zarva în jurul ideii că un deputat a fost sechestrat eu sunt convins că creează o impresie foarte proastă pentru populație. Se vorbește despre un deputat care este viu, care a făcut și o declarație și din câte înțeleg nu este un copil și nu este o păpușă ca să fie undeva ascunsă. "

Potrivit deputaților PAS și celor de la Platforma DA, cazul Gațcan trebuie investigat de oamenii legii.

"Mi se pare că această cerere a fost scrisă de către socialiști, nu de către domnul Gațcan. Cel mai probabil, domnul Gațcan fie a fost pus s-o semneze, fie, a doua opțiune, acesta nu a semnat, dar aceștia l-au falsificat semnătură."

"Situația această cu sechestrarea – deja acest lucru nu este o glumă. Acest lucru este periculos pentru securitatea statului, acest lucru vizează pe fiecare cetățean. Mâine-pomâine nu o să placă, cum votează Alexandru Slusari, o să aibă nevoie de un vot și risc eu."

Între timp, Serviciul de Informații și Securitate a dezmințit informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora SIS ar fi fost implicat în transportarea lui Ștefan Gațcan. Într-un comunicat de presă, SIS a condamnat încercările de a denigra și de a implica Serviciul în dispute cu substrat politic, lucruri ce afectează imaginea și credibilitatea instituției. Reprezentanții SIS au precizat că-și îndeplinesc atribuțiile în conformitate cu legislația și cu respectarea drepturilor omului, dar și garanțiilor mandatului de deputat în legislativul țării noastre. De ieri, deputatul Ștefan Gațcan are telefonul deconectat.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.