Menu

Perchezițiile de la fostul sediu PDM nu au fost autorizate de instanță

Embed:

Instanțele de judecată nu au autorizat perchezițiile de joi ale  procurorilor de la fostul sediu al Partidului Democrat. Acest lucru este recunoscut chiar de Procuratura Generală, printr-un comunicat transmis presei. Totuși, reprezentanții Procuraturii spun că au efectuat perchezițiile în baza articolului 125 din Codul de Procedură Penală, care prevede că perchezițiile pot avea loc fără decizia instanței într-un caz "ce nu suferă amânare". Avocatul fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, insistă că argumentarea Procuraturii nu este justificată, iar acțiunile oamenilor legii sunt ilegale. 

Două instanțe le-au interzis procurorilor să intre în fostul sediu al Partidului Democrat, de pe strada Armenească din Capitală. Prima decizie a fost emisă de Judecătoria Chișinău, cu sediul în sectorul Ciocana. Procurorii însă au contestat hotărârea la Curtea de Apel Chișinău, care, la fel, a respins demersul lor. Chiar și așa, oamenii legii au decis că articolului 125 din Codul de procedură penală le permite să desfășoare perchezițiile chiar și în lipsa unei decizii judecătorești. Avocatul fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, susține însă că procurorii au aplicat nejustificat acest articol, iar perchezițiile sunt abuzive și ilegale.

"Consider că nu este relevantă justificarea Procuraturii. Consider că aici nu este vorba despre flagrant, ori cauza care nu suferă amânare. Fost sediul PDM, la care au fost făcute perchezițiile nu se mai utilizează de mai bine de un an de zile. În decurs de 24 de ore de la efectuarea perchezițiilor, ei sunt obligați să meargă la judecătorul de instrucție și să autorizeze această percheziție. În cazul în care o autorizează, noi avem dreptul să contestăm mai departe.", a declarat Lucian Rogac, avocatul lui Vlad Plahotniuc.

În comunicatului Procuraturii Generale se mai spune că în urma perchezițiilor, o persoană a fost reținută și au fost ridicate mai multe documente. Joi dimineață, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a descins la fostul sediu al democraților. Acțiunile procesuale au loc în cadrul investigațiilor din unul dintre dosarele privind frauda bancară. Avocații lui Vlad Plahotniuc au declarat că scopul perchezițiilor este distragerea atenției presei și a publicului de la problemele reale ale cetățenilor în această perioadă și, mai ales, de la abuzurile grave din mediul politic. Banca de Economii, Banca Socială și "Unibank" au falimentat din cauza acordării mai multor credite neperformante, iar Banca Națională a fost nevoită să acorde împrumuturile, în sumă de 13 miliarde de lei, conform Legii privind Emisiunea Obligațiunilor de stat. Ulterior, banii au fost convertiți în datorie de stat.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.