Menu
Embed:

Exporturile au scăzut cu 26% în luna mai, față de aceeași perioadă a anului trecut

Exporturile și importurile au scăzut drastic din cauza pandemiei de COVID-19. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, doar în luna mai, țara noastră a exportat cu 26% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar valoarea mărfurilor a fost de 155 de milioane de dolari. 

Potrivit datelor statistice, în intervalul ianuarie-mai 2020 exporturile de mărfuri au însumat aproximativ 981 de milioane de dolari, în scădere cu peste 15 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. 
 
Astfel, în țările Uniunii Europene au ajuns cu peste 14 la sută mai puține mărfuri din Moldova, comparativ cu ianuarie-mai 2019. Valoarea totală a acestora a fost de peste 618 milioane de dolari. În țările CSI exporturile s-au cifrat la peste 161 de milioane de dolari în scădere cu 5,1%. Exporturile în România au scăzut cu peste 25%, iar în Ucraina cu peste 24 al sută.

Cel mai mult, cu aproximativ 37 la sută, au scăzut livrările de piese de mașini și aparate electrice. Totodată, peste hotare au ajuns cu peste 34 la sută mai puține produse medicinale și farmaceutice.
 
Datele statistice mai arată că în cinci luni Moldova a exportat cu peste 33% mai puține semințe. Și exportul de mobilă a înregistrat o scădere de peste 30 al sută, iar cel de îmbrăcăminte cu 26,8%. Și valoarea exporturilor băuturilor alcoolice și nealcoolice a fost mai mică față de lunile ianuarie-mai ale anului trecut. 
 
Potrivit Biroului Național de Statistică, importurile de mărfuri realizate în luna mai 2020 au constituit 329,3 milioane dolari, cu  31,6% mai puțin, comparativ cu luna mai 2019.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.