Menu
Embed:

Autoritățile au deschis un cont pentru colectarea fondurilor ce vor fi folosite pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale

Ministerul Finanțelor a deschis astăzi un cont pentru colectarea fondurilor ce vor fi folosite pentru reparația sau reconstrucția Filarmonicii Naționale. Donațiile pot fi făcute în lei moldovenești, dolari americani și euro. Guvernul a anunțat că a identificat un sediu temporar pentru angajați. Este vorba despre fosta clădire a Agenției de Impresariat, situată pe strada Pușkin 24. Autoritățile susțin că în caz de necesitate pregătirile pentru concerte ar putea avea loc în una din sălile Palatului Republicii.


Premierul, președintele țării, ministrul Educației, Culturii și Cercetării și edilul Capitalei au inspectat clădirea Filarmonicii.


"Erau aparent niște lucrări din câte am înțeles trebuie să vedem cine le făcea, în ce condiții le făcea, procedura de stingere. dar din câte înțeleg eu e distrus obiectivul."

Autoritățile urmează să organizeze în scurt timp consultări privind viitorul proiect al Filarmonicii Naționale. Apoi va urma un concurs pentru elaborarea proiectului tehnic al noului obiectiv cultural și vor fi demarate lucrările de construcție.


"Deja a fost deschis contul de către Guvern unde toți care doresc vor contribui și știu că sunt mulți doritori. Eu sunt convins că astăzi, mâine va fi un milion cel puțin de la cei care am vorbit eu ieri vor fi transferați pe cont. Și la anul viitor să începem construcția."


Între timp, o vinărie a anunțat că va scoate la licitație două din cele 30 de sticle de vin „Buchetul Moldovei" din anul 1973, cel mai vechi din Colecția de Aur a Republicii Moldova. Iar banii vor fi donați pentru reconstrucția clădirii Filarmonicii Naționale. Prețul de pornire a unei sticle de vin este de 60 de mii de lei.

Cu un mesaj de susținere pentru toți oamenii de cultură, a venit ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. Pe Facebook, oficialul a scris că a văzut cu mare tristețe dezastrul ce s-a abătut asupra clădirii Filarmonicii din Chișinău. Acesta a ținut să menționeze că filarmonica este un loc central pentru cultura și muzica națională și internațională, un loc drag tuturor oamenilor din Republica Moldova și că este alături în aceste momente grele.


Ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck Hogan a scris că este profund întristat că a fost distrusă clădirea Filarmonicii Naționale din Chișinău. A fost o tragedie să urmărești cum o clădire atât de frumoasă din centrul Chișinăului, cât și o parte a patrimoniului cultural, au fost pierdute. Acesta a mai adăugat că Ambasada SUA este alături de echipa filarmonicii și abia așteaptă când acest simbol al culturii muzicale moldovenești va renaște din scrum.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a scris că nu ne putem permite să pierdem o instituție de cultură atât de importantă pentru țara noastră, cum este Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Aceasta mai scrie că filarmonica este mai mult decât o clădire, este o vatră culturală, care decenii de-a rândul a găzduit mari artiști și evenimente de excepție, ce au încălzit sufletele a generații de iubitori de artă.


Și președintele PRO MOLDOVA, Adrian Candu, și-a exprimat regretul într-o postare pe pagina sa de facebook. Acesta spune că pierderea Filarmonicii este una irecuperabilă și dureroasă pentru fiecare din noi. Iar în acest sens trebuie să punem umăr la umăr pentru a reconstrui clădirea. Andrian Candu face apel la autorități să uite de politică și să implice cei mai buni specialiști pentru ca Moldova în cel mai scurt timp să aibă o nouă Filarmonică.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.