Menu
Embed:

Preparatul Remdesivir, singurul medicament care și-a dovedit eficiența împotriva noului coronavirus, va ajunge și în țara noastră în câteva zile

Primul și, deocamdată, singurul medicament care și-a dovedit eficiența împotriva COVID-19 va ajunge în Republica Moldova în următoarele zile. Preparatul Remdesivir a fost procurat din India, iar pentru început, în țară vor ajunge două mii de flacoane. Medicamentul va fi livrat în spitalele strategice și nu va putea fi găsit în farmacii.

Potrivit directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, Remdesivir este un preparat antiviral, care în luna mai a fost aprobat de Administrația de Stat a Alimentelor și Medicamentelor din SUA, pentru administrarea în cazul pacienților spitalizați cu forme grave de COVID-19. Preparatul a fost autorizat și la nivel european.

”În toată lumea cererea față de acest produs este una foarte mare și din aceste considerente distribuitorii din Republica Moldova întâmpinau dificultăți în tot ce ține negocierea, condițiile, tot ce înseamnă aducerea acestuia în țară.”

Primul lot de 1200 de flacoane urmează să urmează să treacă testele de laborator, după care va fi distribuit în spitalele strategice, unde sunt tratați pacienții cu forme grave ale COVID-19.

”Produsul acesta este unul care la prima etapă s-a demonstrat eficiența acestuia, siguranța, dar asta nu înseamnă că în continuare nu va fi studiat cum se manifestă și eventualele apariții de efecte, care vor fi studiate inclusiv și prin intermediul cercetărilor de aici. Următoarea etapă va fi discutarea acelor necesități cu instituțiile medico-sanitare publice în vederea suplinirii. ”

Directorul Agenției Medicamentului susține că prețul pentru un singur flacon este în jur de 1 500 de lei, iar costurile vor fi acoperite din bugetul de stat. Conform instrucțiunii, fiecărui pacient i s-ar putea administra în jur de șapte flacoane. Astfel, primul lot ar ajunge pentru aproximativ 300 de pacienți.

”S-a reușit distribuitorul să negocieze un preț, care este de patru ori mai mic decât produsul original, care costă în jur de 400 de dolari. În momentul în care producătorul de originale a oferit acele licențe de producere pentru companiile mari producătoare, care le-a oferit și dreptul de a livra pe alte pieți, prețul s-a diminuat.”

Conform rezultatelor testelor de laborator efectuate în SUA, preparatul Remdesivir este eficient împotriva unei game largi de virusuri, inclusiv SARS-CoV și MERS-CoV. Medicamentul a fost folosit pentru a trata epidemia de Ebola din Africa de Vest din anii 2013 - 2016.


© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.