Menu
Embed:

Armenia și Azerbaijan au dezgropat securea războiului în Nagorno-Karabah, cu atacuri aeriene și de artilerie

Conflictul militar între Armenia și Azerbaijan a reizbucnit. Baku și Erevan se acuză reciproc de escaladarea situației. În timp ce Armenia susține că Azerbaijan ar fi lansat duminică atacuri aeriene și focuri de artilerie, autoritățile azere spun că au răspuns la bombardamentele Armeniei și au lansat o contraofensivă.
Ministerul azer al Apărării anunță că forțele armate din Armenia au pierdut mai mult de 550 de oameni. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului armean al Apărării neagă aceste informații.


Armenia a raportat 16 morți și peste 100 de militari răniți, în timp ce pierderile azerilor ar constitui până la 200 de militari și aproximativ 30 de tancuri și vehicule blindate. În această dimineață Procuratura Generală azeră a raportat, că în urma escaladării conflictului în Nagorno-Karabakh au fost rănite 26 de persoane civile. În Azerbajan a fost anunțată mobilizarea parțială.


Totodată, autoritățile nerecunoscutei republici Nagorno-Karabakh anunță 31 de victime. Din cauza agravării conflictului, a fost creat un sediu pentru coordonarea operațiunilor.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut părților implicate în conflict să înceteze imediat ostilitățile din Nagorno-Karabakh, să reducă tensiunile și să revină la negocieri constructive.


Și președintele Moldovei Igor Dodon îndeamnă statele implicate în conflictul armat din regiunea Caucaz să înceteze schimbul de focuri, pentru a evita escaladarea confruntărilor. Șeful statului a făcut un apel și către cetățenii celor două etnii care trăiesc în Moldova îndemnându-i la pace și calm.


Conflictul armat în regiunea Nagorno-Karabakh a început în februarie 1988, după ce regiunea autonomă a anunțat despre separarea de Republica Sovietică Azerbaijan. În timpul confruntărilor militare din 1992-1994, Baku a pierdut controlul asupra regiunii Nagorno-Karabakh și a teritoriului adiacent.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.