Menu
Embed:

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Rabiei: Sfaturile medicilor, extrem de importante într-o țară în care maidanezii se înmulțesc de la o zi la alta

Nu există tratament împotriva bolii, nu toți cei infectați se îmbolnăvesc, însă fiecare caz de îmbolnavire duce la deces. Vorbim despre rabie sau turbare, cum i se spune în popor. De multe ori, boala poate fi transmisă oamenilor prin mușcăturile animalelor fără adăpost, iar locuitorii Capitalei se plâng că maidanezii din Chișinău se înmulțesc pe zi ce trece și devin tot mai agresivi. Astăzi, de Ziua Mondială a luptei împotriva rabiei, specialiștii le reamintesc oamenilor să fie precauți și să meargă la medic imediat după ce au fost mușcați de un animal.

Această femeie din Capitală a fost mușcată de două ori de câini și a fost nevoită să se vaccineze împotriva rabiei. Ea spune că maidanezii sunt periculoși și pot transmite și alte infecții.

”Faceți vaccinurile imediat, chiar și o simplă zgârietură a unei pisici, a unui șoarece, a unei veverițe poate fi periculoasă. Nu le permiteți copiilor să se joace cu animalele fără adăpost și singuri nu vă apropiați de ele.”

Locuitorii Capitalei se plâng că în oraș sunt foarte mulți câini fără adăpost, care prezintă pericol mai ales pentru copii și bătrâni.

”Eu într-o seară am ieșit să mă plimb și numai până aici am ajuns și când au început să vină de acolo câinii, eu m-am întors și bastonul l-am pus așa ca să nu creadă că vreau să-i lovesc.”

”Trebuie de soluționat problema cu câinii vagabonzi, pentru că sunt foarte mulți sau trebuie de extins azilurile pentru animale.”

Medicii spun că dacă animalul a mușcat sau a zgârâiat o persoană fără a fi provocat, atunci există probabilitatea ca acesta să fie infectat cu virusul rabic. Specialiștii recomandă ca rana să fie imediat spălată abundent cu apă și săpun. Deși perioada minimă de incubație a virusului este de zece zile, vizita la medic trebuie să fie efectuată în primele câteva ore de la mușcătură.

”Tratamentul profilactic se face cu vaccinare și, după caz, cu imunoglobuline, adică cu anticorpi. Este un set din șase injecții care se administrează pe parcursul a 90 de zile.”

Potrivit specialiștilor, odată cu apariția primelor simptome ale rabiei este deja târziu de acționat, pentru că la scurt timp persoana moare.

”Primele simptome pot fi o mică febră, o mică oboseală, dar cu timpul ele se transformă în simptome caracteristice afecțiunii sistemului nervos central. Persoana devine mai agitată.”

Medicii recomandă vaccinarea animalelor domestice împotriva acestei boli. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susțin că principalii transmițători de rabie sunt vulpile, iar animalele care pasc în apropiere de păduri sunt cele mai expuse riscului. În acest an, pentru prima dată în țara noastră, animalele sălbatice au fost vaccinate cu ajutorul unor avioane din care au fost aruncate din zbor momeli cu doza de vaccin. Potrivit directorului ANSA, costul proiectului este de 24 de milioane de lei.

”Această campanie se desfășoară în două etape. Prima etapă a avut loc în luna iunie și următoarea perioada va avea loc în luna octombrie, noiembrie a anului curent. Sperăm că în urma acestei vaccinări se va reduce simțitor cazurile de rabie.”

Conform datelor prezentate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, în acest an, pentru copii și adulți, au fost procurate 14 mii de doze de vaccin antirabic și 150 de doze de imunoglobulină antirabică. În ultimii doi ani, în țara noastră au fost confirmate în jur de 140 de cazuri de rabie la animale. Datele statistice arată că din 2003 până în prezent, boala infecțioasă a luat viața a trei moldoveni, ultimul fiind un copil de 11 ani, care a murit anul trecut.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.