Menu
Embed:

Rezultate oficiale preliminare: Lukașenko a câștigat alegerile cu peste 80 la sută

Alexandr Lukașenko, în vârstă de 65 de ani, a câștigat pentru a șasea oară alegerile prezidențiale din Belarus. Potrivit rezultatelor preliminare, acesta a obținut puțin peste 80 la sută din totalul sufragiilor, în timp ce principala sa contracandidată, Svetlana Tihanovskaia, s-a ales cu aproape 10 procente din voturi. Ea a precizat însă că nu recunoaște rezultatele alegerilor, se consideră învingătoare și că deține dovezi clare că alegerile au fost fraudate. Despre asta scriu portalurile de știri Meduza și Ria Novosti, care precizează că Tihanovskaia l-a invitat pe Lukașenko la dialog. Aseară, la scurt timp după anunțarea primelor rezultate, străzile din Minsk au fost blocate de protestatari, care au contestat victoria lui Alexandr Lukașenko. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

O televiziune locală din Belarus a transmis momentul în care un camion se deplasa cu viteză pe una din străzile Minskului și a călcat un om.

"Se îndreaptă cu viteză spre mulțime. L-a lovit, l-a lovit! L-a omorât! A omorât omul!"

De cealaltă parte, Ministerul de Interne din Belarus a precizat că în timpul protestelor nu a murit nimeni. Aseară, polițiștii au lansat grenade fumigene și au tras cu gloanțe de cauciuc, în încercarea de a speria manifestanții. Unii protestatari au fost târâți pe stradă de forțele de ordine, iar alții au fost bătuți cu brutalitate.

Ministerul de Interne din Belarus a informat că în jur de trei mii de manifestanți au fost reținuți, la nivel național, dintre care doar o mie au fost încătușați în Minsk. În același timp, zeci de oameni au fost răniți, unii dintre care se află în stare gravă la spital. În timpul manifestațiilor, protestatarii au fost deconectați de la internet. Dincolo de cele întâmplate, poliția a transmis că situația este sub control. În plus, secretarul de presă al Ministerului de Interne a transmis că informațiile despre protestul de noaptea trecută nu corespund realității. Contracandidata lui Alexandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, a cerut forțelor de ordine să nu acționeze violent, iar manifestanților să nu răspundă provocărilor.

"Cerem forțelor de ordine să nu execute ordine criminale. Cerem să țină cont de faptul că bielorușii îi respectă și îi apreciază, că pentru popor oamenii în uniforme sunt cei care îi protejează, dar nu o amenințare a securității și un pericol pentru viețile oamenilor."

În timpul unei conferințe de presă, președintele Alexandr Lukașenko a declarat că autoritățile nu vor sta cu mâinile încrucișate atunci când cineva va încerca să provoace haos în țară și să discrediteze puterea.

"Vă doriți să răsturnați puterea, să o discreditați, așa cum înainte obișnuiați mai mult să faceți, și așteptați ca eu sau altcineva să pupe pământul pe care voi ați manifestat? Asta nu se va întâmpla! Vreți să permit ca țara să ajungă în haos? Pe urmă o să mă călcați în picioare și o să mă acuzați că nu v-am apărat pe voi și familiile voastre."

Situația din Belarus este urmărită cu îngrijorare de comunitatea internațională. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a cerut autorităților de la Minsk să fie deschise la dialog și să evite violențele. În același timp, Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, s-a declarat foarte îngrijorat de situație. Oficialul a scris pe pagina sa de Twitter că România solicită Belarusului să respecte pe deplin drepturile fundamentale ale omului și crede cu tărie că singura cale este încetarea violenței și lansarea dialogului politic cât mai curând posibil. Autoritățile de la Chișinău nu au venit deocamdată cu o reacție în ceea ce privește tensiunile din Belarus.
Cât despre ziua alegerilor, Lukașenko a spus că aceasta a fost ca o sărbătoare, iar provocatorii au făcut-o și mai colorată. Ieri, în secțiile de votare din Gomel au fost organizate concerte, flash-moburi, expoziții și ateliere de creație. Presa străină transmite că mitinguri similare au avut loc în mai multe orașe din Belarus, între care Brest, Pinsk, Gomel și Grodno. Votul anticipat pentru alegerile prezidențiale a început încă în data de 4 august. Comisia Electorală Centrală de la Minsk a transmis că prezența la vot a fost de 84,23 la sută. Alexandr Lukașenko se află la putere în Belarus deja de 26 de ani.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.