Menu
Embed:

Un șef de direcție de la pretura sectorului Botanica, este acuzat că ar încerca să preia forțat frâiele Federației de Gimnastică Ritmică

Scandal în lumea sportului. Șeful Direcției Educație, Tineret și Sport din cadrul preturei sectorului Botanica, Vadim Smîntînă, este acuzat de antrenorii de gimnastică ritmică că ar încerca să preia forțat frâiele federației de resort. Asta după ce a fost demis în repetate rânduri de la cârma organizației pe care a condus-o anterior. Într-o petiție adresată Președinției, Guvernului și Primăriei Chișinău reprezentanțiii celor mai importante instituții sportive de profil spun că funcționarul îi intimidează și îi hărțuiește prin instanțele de judecată și că ar urmări interese ascunse. Smântână respinge acuzațiile.

Scandalul a pornit încă în 2019, când Vadim Smîntînă a fost demis din funcția de președinte al Federației de Gimnastică Ritmică în cadrul Adunării Generale a organizației, după zece ani de activitate. În locul lui, antrenorii au ales-o pe Natalia Reaboi, director adjunct al Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice. Funcționarul nu s-a dat dus și a cerut în instanța de judecată anularea procesului verbal prin care a fost demis. Astfel, Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză, însă mai târziu Curtea de Apel a anulat hotărârea primei instanțe. Petiționarii spun că, din acel moment, nu mai au liniște.

"Domnule Smîntînă, dacă nimeni nu te dorește, cum ai să fii președinte? Dreptatea e în aceea că toți au ridicat mâna și au votat-o pe ea. Cât a făcut doamna Natalia Reaboi în opt luni de zile, el nu a făcut toți acești 10 ani de zile."

"Pentru antrenori cât și pentru conducerea federației este necesar să ne orientăm pe identificarea unor soluții, de a reveni în siguranță în sălile de antrenament și nu de a umbla prin instanță și de a demonstra că avem dreptate."

Antrenorii afirmă că decizia de a-l demite pe Vadim Smîntînă a fost una justificată din motiv că, atunci când a fost președinte al Federației, Smîntînă ar fi promovat intens interese străine Federației.

"A fost un incident când domnul Smîntînă a interzis petrecerea unei competiții internaționale. Un președinte al Federației care trebuie să dezvolte această ramură a interzis acest eveniment. Nu o să numesc numele antrenorilor, dar sunt chemați și amenințați că vor fi concediați."

"El nu acționează în interesul copiilor și al antrenorilor, dar doar pentru el. Anul trecut, la Campionatul Mondial noi am pregătit o fată, dar domnul Smîntînă nu ne-a înregistrat. Așa s-a întâmplat și în cazul altei fete, la Olimpiadă nu am fost înregistrați."

Mai mult, antrenorii spun că Vadim Smîntînă că recurge la presiuni.

"De mai multe ori am fost amenințată că dacă nu fac așa cum dorește el, că dacă nu merg la competiții cu o anumită fată, care nici nu trăiește în această țară, el are dreptul să-mi scoată categoria și țara noastră o să rămână fără arbitru de categorie internațională."

Am solicitat o reacție din partea fostului șef al Federației, Vadim Smîntînă. El a refuzat să ne ofere un interviu, dar ne-a transmis un răspuns în scris. Acesta respinge acuzațiile pe care le califică drept aberații. ”Consider că este o comandă și un atac orchestrat al unor persoane care nu doresc binele sportului moldovenesc, dar își doresc cu orice preț să fie în funcții de conducere. Mai mult ca atât, eu în calitatea mea de profesionist, care am activat și activez în continuare în domeniul sportului, consider că aceste metode sunt de sorginte stalinistă, încearcă să mă clevetească și să arunce cu mizerie în persoana mea, se arată în mesaj.
Am solicitat un comentariu și din partea primarului Capitalei Ion Ceban. Purtătoarea sa de cuvânt, Natalia Ixari, ne-a spus că lui Vadim Smîntînă i-a expirat mandatul de șef al federației încă în 2014, iar de atunci ar fi activat ilegal. Mai mult, ar fi încălcat în repetate rânduri statutul organizației. Totuși, ea spune că primăria nu poate interveni, deoarece federațiile se află în subordinea autorităților centrale. La rândul lor, reprezentanții Ministerului Educației speră că acest conflict va fi depășit.

"E regretabil faptul că întâlnesc asemena petiții, asemena situații. Noi, toate activitățile noastre au fost coordonate cu Natalia Reaboi. Noi nu putem să ne implicăm în relațiile unei asociații obștești."

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Sterpu, ne-a spus că petiția este în curs de examinare.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.