Menu
Embed:

Declarații scandaloase Consiliului Audiovizualului. Noul membru, Ala Ursu-Antoci consideră că posturile de televiziune nu au dreptul să critice instituțiile statului și partidele politice

Declarații scandaloase la ședința de ieri a Consiliului Audiovizualului. Proaspătul membru al Consiliului, Ala Ursu-Antoci, susține că posturile de televiziune trebuie să fie disciplinate și să nu critice instituțiile statului și nici partidele politice. Afirmația a fost făcută în timpul examinării unui subiect, privind o emisiune TV, la care s-a discutat despre starea de lucruri din cadrul Academiei de Științe a Moldovei și a fost criticată conducerea instituției. Reprezentanții mai multor ONG-uri din domeniul mass-media critică dur declarațiile Alei Ursu-Antoci și consideră că acestea subminează libertatea presei.

"Trebuie sa-i disciplinăm, trebuie să-i învățăm că un pic nu se face în felul ăsta, un pic nu trebuie să aducem acuzații instituțiilor statului, ne place - nu ne place instituția statului, dar conducătorul instituției reprezintă însăși instituția. Noi nu putem să aducem acuzații anumitor partide".

Astfel, Consiliul Audiovizualului a decis să sancționeze postul privat de televiziune cu o avertizare publică pentru lipsă de imparțialitate. Moderatoarea emisiunii, Margarita Răducan, califică această decizie drept presiune asupra presei și susține că a prezentat informațiile în mod echidistant.

"Am asistat, din păcate, la o execuție publică a unui jurnalist, în cadrul ședinței Consiliului Audiovizualului și regret acest fapt. Discursul doamnei Ala Antoci a fost un discurs aberant, este o încercare de a închide gura presei."

Reprezentanții mai multor asociații de media susțin că declarațiile membrului Consiliului Audiovizualului sunt inadmisibile. Potrivit directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, Ala Ursu-Antoci a fost angajată la fracțiunea PSRM din Parlament și a candidat pe lista socialiștilor la alegerile parlamentare din februarie 2019, iar în prezent nu face decât să continue promovarea intereselor partidului care a propus-o în funcția de membru al CA.

"Din punctul meu de vedere, este o declarație descalificantă în raport cu această doamnă. Îmi pare rău că atunci când a fost delegată de același partid în Consiliul Audiovizualului, nu a înțeles care este misiunea acestei autorități. Probabil, doamna Antoci a uitat că există libertatea de exprimare, există libertatea mass-media."

Și directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, critică dur afirmațiile Alei Ursu-Antoci.

"Nu este suficient de clar la ce abateri concrete ale legislației s-a referit noua membra a Consiliului Audiovizualului, atunci când a vorbit despre disciplinarea presei. Este destul de clar că rolul presei este să monitorizeze instituțiile statului și jurnaliștii au dreptul garantat de lege ca informeze publicul despre ce și cum fac aceste instituții."

Contactată telefonic, Ala Ursu-Antoci nu a răspuns la apel pentru a oferi o reacție. Ea a fost numită de majoritatea parlamentară în funcția de membru al Consiliului Audiovizualului în luna iulie a acestui an, alături de alți doi membri, Larisa Manole și Ion Robu.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.