Menu
Embed:

CA sancționează unele posturi de televiziune, care au fost nevoite să-și reducă nesemnificativ volumul producției locale din cauza situației epidemiologice

Consiliul Audovizualului nu conștientizează pericolul la care se expun jurnaliștii în activitatea lor, precum și condițiile complicate în care își desfășoară activitatea televiziunile în perioada pandemiei de Covid-19, iar membrii acestei instituții publice nu dau nici doi bani pe restricțiile impuse în acest sens de autorități, care afectează indirect activitatea radiodifuzorilor. CA persecută cu sancțiuni unele posturi de televiziune care au fost nevoite să-și reducă nesemnificativ volumul producției locale în grila de emisie din cauza situației epidemiologice. Pe de altă parte, funcționarii din cadrul Consiliului Audiovizualului s-au izolat în sediul instituției și interzic accesul reprezentanților radiodifuzorilor la ședințe, invocând recomandările privind limitarea răspândirii noului coronavirus. Cât despre televiziunile care ignoră în totalitate obligațiile legale și nu realizează deloc produs local în limba română, membrii CA continuă să închidă ochii.

"Canal 2, vreau să vă spun cu satisfacție că depășește acest procentaj, are 85,6%, aproape 86 de procente, ceea ce pentru opinia publică este foarte bine să menționăm, că este posibil. Ni se spune în permanență că acest nivel practic este imposibil de atins, ceea nu este adevărat."

Așa și-a început pledoaria președintele Consiliului Audovizualului Dragoș Vicol, în cadrul ședinței on-line, despre una dintre televiziunile supuse monitorizării privind produsul local și cel în limba română în grila de emisie. A fost greu de crezut că după laudele aduse pentru Canal 2, care este unul dintre puținele posturi TV care produc și difuzează produs autohton de calitate, titrează și dublează filme, Vicol va pune la vot sancționarea aceste televiziuni cu avertizare publică, sub pretextul că emisiunile autohtone sunt difuzate în orele de maximă audiență în proporție mai mică de 75%. Asta în condițiile în care abaterea a fost nesemnificativă, iar radiodifuzorul a explicat în scris că e posibil să existe anumite abateri în această perioadă de pandemie, când mulți dintre angajați sunt nevoiți să lucreze de acasă, fapt anunțat în cadrul ședinței CA.

"Considerăm că micile abateri s-au datorat unui impediment major care a afectat întreaga societate și a paralizat activitatea tuturor prestărilor de servicii. "

O atitudine trasă la indigo au avut membrii CA și față de alte posturi de televiziune independente și incomode. În cazul Publika TV, singurul post de televiziune de știri din Republica Moldova, care difuzează câte 10-15 ore de produs autohton pe zi, ceea ce este de peste 3 ori mai mult decât este obligat de lege și de două ori mai mult decât e necesar în orele de maximă audiență, funcționarii CA au găsit totuși motiv de sancționare. Reproșul vizează o abatere de doar 8% privind volumul de produs autohton în limba română difuzat între orele 06:00 și 24:00. Iar în cazul postului de televiziune PRIME, care difuzează de două ori mai mult produs autohton, inclusiv în ore de maximă audiență, decât este obligat de lege, membrii CA au reușit performanța de a identifica o abatere de doar 3,2% privind volumul de produs autohton în limba română difuzat între orele 06:00 și 24:00, adică în loc de 80 la sută din grilă s-a constatat doar 76 de procente.

"În cazul Prime-ului, ei se apropie de această cifră, au aproape 76 de procente, ceea ce din punctul meu de vedere, este o părere subiectivă, nu este ceva foarte foarte grav."

Că nu este ceva foarte grav înțelege chiar și președintele CA, Dragoș Vicol, dar asta nu-l împiedică să propună sancționarea cu avertizare publică a posturilor de televiziune PRIME și Publika, jurnaliștii cărora au depus un efort considerabil pe parcursul ultimelor luni pentru a asigura cu informație utilă și necesară oamenii, în vederea asigurării sănătății publice în țară.

"Vă rog să votați – pro șapte, un vot împotrivă."

Ședința s-a încheiat fără ca vreunul dintre membrii Consiliului Audiovizualuli, prezenți la ședința on-line, să taxeze măcar verbal televiziunile care nu au deloc produs autohton în limba română, ceea ce se înscrie în atitudinea selectivă manifestată de această instituție publică față de modul în care se respectă legea de către televiziunile din țara noastră.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.