Menu

O nouă înregistrare scandaloasă. Igor Dodon i-ar fi propus primarului Capitalei, Ion Ceban, anularea alegerilor locale din Chișinău de acum doi ani, câștigate de Andrei Năstase

Embed:

O nouă înregistrare a apărut în spațiul public în această dimineață. În secvența audio se aud doi bărbați, care discută despre anularea rezultatului alegerilor locale din Chișinău, de acum doi ani, câștigate atunci de Andrei Năstase. Vocile seamănă cu cea a președintelui Igor Dodon și a  primarului Capitalei, Ion Ceban. Înregistrarea ar fi fost făcută în data de 15 iunie 2018. Atât Igor Dodon, cât și Ion Ceban, susțin că secvența audio este falsă și le cer organelor abilitate să  găsească autorii înregistrării și să-i pedepsească.

Înregistrarea audio a fost expediată mai multor redacții printr-un mesaj, semnat, cel mai probabil, cu un nume fals. Din secvență se presupune că Igor Dodon l-ar fi sunat pe Ion Ceban și i-a propus să analizeze privind anularea alegerilor locale din 2018, câștigate de de către liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

"- Auzi, dar noi nu am discutat încă o variantă: dar dacă să anuleze alegerile, rezultatul lui Năstase. Tu ești declarat câștigător, dar în cazul acesta tu refuzi mandat, pentru că nu e corect.

- Mi se pare că asta e bardac mare. Domnul președinte, nu știu. Asta nu e așa de simplu."

Potrivit înregistrării, în timp ce Ion Ceban pare să pună la îndoială necesitatea implementării acestui plan, Igor Dodon continuă să insiste.

"Eu nu văd pentru noi minus, dacă facem pasul acesta, știi... Presa în orice caz să întrebe, știi. Ce-i cu contestare... Și eu o să spun, dacă ceva. Și tu, că noi nu am cerut anularea alegerilor, am cerut constatarea încălcării. Mi se pare ca el o să îngloda complet, asta e părerea mea. Gândește-te, fără noi nu o să ia nicio decizie."

La scurt timp de la apariția înregistrării, președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că aceasta este un fals evident.

"Nu sunt vocile noastre. Vom sesiza Procuratura pentru a cere investigarea celor care fac și promovează astfel de falsuri. Ne așteptam să apară și alte falsuri pe măsura ce ne apropiem de campania electorală, de aceea, urmează să întreprindem toate măsurile legale," a menționat șeful statului.

Și Ion Ceban a reacționat pe pagina sa de Facebook și a declarat că înregistrarea este falsă. Potrivit primarului Capitalei, este clar pentru multă lume că acest lucru a apărut în contextul în care deja unii s-au lansat, neoficial, în campania electorală. Ceban a mai precizat că vocile din înregistrare nu seamănă cu a lui și a șefului statului, iar organele de drept trebuie să se expună în acest caz.

Alegerile locale din 3 iunie 2018 au fost declarate nevalide, pe motiv că cei doi candidați pentru funcția de primar al Capitalei, Andrei Năstase și Ion Ceban, au făcut campanie electorală în ziua scrutinului, lucru interzis, atunci, de legislație. Ulterior, în octombrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care au fost anulate alegerile locale din anul 2018 și i-a validat mandatul lui Andrei Năstase în funcția de primar de Chișinău.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.