Menu

Președintele Dodon este gata să accepte o coaliție de guvernare în care PAS și Platforma DA să dețină un rol important

Embed:

Igor Dodon este gata să susțină o nouă majoritate parlamentară, în care PAS și Platforma DA vor avea un rol important. Pe lângă cele două fracțiuni, din formula politică propusă de către șeful statului ar urma să mai facă parte PSRM și PDM. Igor Dodon a făcut acest anunț după ce, ieri, încă un deputat a părăsit rândurile democraților, iar coaliția de guvernare PDM-PSRM a rămas fără majoritate parlamentară. Reprezentanții Platformei DA spun că ar accepta propunerea președintelui, însă cu anumite condiții. PAS nu a reacționat, deocamdată.


Într-o postare pe facebook, șeful statului a scris că numărul insuficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă o criză politică și destabilizare. Actualul Guvern, oricum, își va continua activitatea chiar și în lipsa unei majoritați politice stabile.

Igor Dodon a mai anunțat că este gata, în egală măsură, să susțină atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS și Platforma DA, dacă aceste partide sunt pregătite să-și asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare si economice. Șeful statului mai scrie că se va opune oricărei construcții politice din care să facă parte grupul parlamentar PRO MOLDOVA și Partidul ȘOR.

În replică, reprezentanții fracțiunii Platforma DA spun că sunt gata să accepte propunerea șefului statului și să coalizeze, în anumite condiții, cu PSRM, PDM și PAS.

'' În principiu, nu văd ce se schimbă pentru noi. Oferta noastră a fost pentru toți deputații care sunt gata să sprijine Guvernul asumat de Platforma DA, cu excepția față de ȘOR. Noi ne asumăm guvernarea și prim-ministrul să fie de la Platforma DA, cu condiția că o să oferim un guvern anti-criză. ''

În schimb, vicepreședintele PAS, fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, Olesea Stamate, a luat în derâdere propunerea liderului informal al PSRM. Stamate îl întreabă pe Dodon cum poate să-i cheme la guvernare pe cei care au fost demiși pentru "incompetență"? "Ap cum, domn’ Președinte, după ce guvernul Sandu a fost demis de dumneavoastră, fiind calificat drept incompetent, acum tot pe acesta (într-o formulă sau alta) îl invitați să scoată țara din criza de sănătate și cea economică? (...) V-ați demonstrat "competența". Acum chemați un guvern "incompetent" să vă salveze...", a scris Stamate pe facebook.

Coaliția de guvernare PDM-PSRM a rămas fără majoritate parlamentară după ce, ieri, deputatul democrat Efrosinia Grețu a aderat la grupul parlamentar PRO MOLDOVA. Igor Dodon a mai anunțat că ar putea susține propunerea PAS de a organiza alegeri parlamentare anticipate, dacă există certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.