Menu

Reprezentanții PRO MOLDOVA spun că Ștefan Gațcan ar fi fost sechestrat într-un birou de către un grup de deputați PSRM și obligat să renunțe la mandatul de deputat

Embed:

Ștefan Gațcan ar fi fost sechestrat într-un birou de către un grup de deputați socialiști și obligat să renunțe la mandatul de deputat. Despre asta au anunțat reprezentanții grupului parlamentar PRO MOLDOVA, care au pornit să-l caute pe Gațcan la Președinție, deoarece timp de câteva ore, acesta a fost de negăsit. Totul s-a lăsat cu îmbrânceli între deputați și oamenii legii, despre care poliția a anunțat ulterior că a acționat legal. Pe de altă parte, socialiștii au negat că Gațcan a fost sechestrat, iar Președinția a comunicat că acesta nu s-a aflat astăzi în clădirea instituției și a calificat acțiunile deputaților din opoziție drept un show. Spre seară, Ștefan Gațcan a apărut într-un video pe Facebook, dintr-o podgorie, în care anunță că este viu și nevătămat, alături de familie și că are nevoie de liniște.

Deputații PRO MOLDOVA au blocat ieșirea unei coloane oficiale de pe teritoriul Președinției, motiv pentru care au fost luați pe sus de polițiști. Totul s-a întâmplat la puțin timp după ce un automobil a ieșit de pe poarta sediului Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care se află alături de instituția prezidențială și l-a luat pe capotă pe deputatul PRO MOLDOVA, Vladimir Cebotari, care a încercat să verifice dacă Ștefan Gațcan se află în autoturism.

" - Oleg, ce faci, prostii? - E deputat. (n.r. Cebotari) – Băieți, veniți să documentați. Ați văzut, cum a mers peste mine? Întocmiți un proces!"

Polițiștii în prezența cărora s-a produs incidentul l-a lăsat pe șofer să plece fără să-i întocmească un proces verbal. Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, ne-a comunicat că polițiștii care erau la Președinție nu au atribuția de a aplica sancțiuni.

"- Era poliția la fața locului, și nu a intervenit, vrem un mic comentariu, din ce cauză?
- Sunt aspectele de intervenție și categoriile de polițiști care au competențele de activitate".

Într-un comunicat de presă, dar și într-un live pe Facebook, reprezentanții PRO MOLDOVA au menționat că deputatul Ștefan Gațcan a pornit astăzi la Parlament, pentru a participa la ședința Comisiei protecție socială, familie și sănătate, dar ar fi fost sechestrat și dus la Președinție.

"Domnul Gațcan, dimineața, la ora 10:00, a pornit la Comisia parlamentară din care face parte. Pe drum spre comisie a fost acostat de mai mulți socialiști, luat și dus într-un birou. Vreo două - trei ore a fost ținut acolo, nu am putut să luăm legătura cu dumnealui. Între timp, a fost adus aici, la Președinție, unde stăm deja de aproape o oră și nu putem să intrăm. Credem că domnul Gațcan a fost, de fapt, sechestrat aici, la Președinție."

Socialiștii au negat că Gațcan a fost sechestrat.

"Sunt niște prostii. El singur ieri, după ce au fost proteste la el acasă, a sunat și a anunțat că va veni la ședința fracțiunii. A fost o discuție liniștită, nu cum scriu unii din presă, noi am vorbit calm cu dânsul și l-am întrebat de ce a făcut acest pas."

PRO MOLDOVA a publicat o fotografie cu biroul în care ar fi fost sechestrat Ștefan Gațcan în care se află mai mulți deputați socialiști, care stau la o masă. Printre ei și deputatul PSRM Vasile Bolea, care are o foaie în față. PRO MOLDOVA spune că aceasta ar fi cererea de renunțare la mandat, doar că documentul nu ar fi fost semnat de către Ștefan Gațcan. Drept dovadă ar fi numărul demersului de renunțare la mandat care arată lipsă de consecutivitate în procesul de înregistrare la Parlament. Mai exact, cererea de demisie are un numărul de ordine 4, în timp ce demersul de ieri prin care Gațcan a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM și că aderă la grupul parlamentar PRO MOLDOVA a fost înregistat cu numărul 8. Acest lucru a fost sesizat și de deputații din opoziție care au scris despre aceasta pe rețelele de socializare. Contactat de jurnaliști, socialistul Vasile Bolea a refuzat să vorbească.

"Domnule Bolea, de la Publika vă sun, dumneavoastră ați închis telefonul. Avem nevoie de o reacție … - Nu dau reacții, sunt în ședință, nu mă deranjați."

Spre seară, în timp ce deputații PRO MOLDOVA se aflau la Președinție, încercând să afle unde este Ștefan Gațcan, acesta a apărut într-un live pe Facebook, dintr-o podgorie, în care anunță că este viu și nevătămat. Gațcan nu a confirmat și nici nu infirmat că și-a depus mandatul de deputat.

"Nu am probleme, nu sunt sechestrat, sunt bine, cu familia. Rog frumos să nu aveți grijă. Totul este ok. O să fiu pur și simplu fără comunicare cu prietenii, fără comunicare cu nimeni un timp oricare, deoarece am nevoie de reabilitare."

PRO MOLDOVA a mai anunțat că deputatul Ștefan Gațcan a depus în această dimineață o plângere la Procuratura Generală în care reclamă hărțuirea, intimidarea și șantajul la care a fost supus în data 30 iunie din partea unui grup de deputați PSRM. Mai exact, este vorba despre incidentul de pe podul de la Telecentru, semnalat de PRO MOLDOVA, acolo unde mașina deputatului Gațcan a fost trasă pe dreapta și ar fi fost amenințat, inclusiv de către deputații Corneliu Furculiță și Vlad Bătrîncea. Ștefan Gațcan care a ieșit ieri într-un briefing alături de deputații PRO MOLDOVA nu a vorbit nimic despre acest incident, dar a confirmat că este supus presiunilor și intimidărilor. Prin urmare, PRO MOLDOVA cheamă comunitatea internațională și societatea civilă din Republica Moldova să ia atitudine și să nu permită subminarea democrației și compromiterea totală a statului de drept. Procuratura Generală anunță însă că în adresa instituției nu a parvenit nicio plângere din partea lui Ștefan Gațcan. Am solicitat o reacție de la PSRM, dar și de la deputatul Vlad Bătrîncea, atât prin e-mail, cât și prin telefon și sms despre incidentul care ar fi avut loc ieri, dar nu am primit vreun răspuns. Președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță a promis că va oferi o reacție despre incidentul din 30 iunie, dar ulterior nu a mai răspuns la telefon și nici la mesaje.

"Buna ziua, domnule Furculiță, de la Publika TV vă sun, Oxana Bodnar. Am vrea să înregistrăm reacția dumneavoastră despre informația care a apărut ieri, de la PRO MOLDOVA, precum că dumneavoastră și domnul Bătrîncea ați oprit automobilul domnului Gațcan și ați vorbit despre ceva. Este versiunea lor, vrem să aflăm și versiunea dumneavoastră. – Puteți să mă sunați puțin mai târziu, undeva la ora 11:00. – La 11.00, atunci eu vă sun și vă rog să înregistrăm convorbirea. – Bine."

Pentru portalul unimedia.info însă, Corneliu Furculiță a recunoscut că a discutat, aseară, cu Ștefan Gațcan pe podul de la Telecentru, în automobilul acestuia, când ambii mergeau spre casă, doar că discuțiile au fost calme și că au avut loc la inițiativa lui Gațcan. Corneliu Furculiță spune că l-a invitat pe Ștefan Gațcan la ședința fracțiunii PSRM pentru a-și spune doleanțele și nemulțumirile, iar acesta a onorat astăzi invitația.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.