Menu

Rospotrebnadzor a impus embargo vinurilor și divinurilor moldovenești

Unul dintre cele mai discutate subiecte ale acestei săptămâni a fost, fără îndoială, embargo-ul impus de către Federația Rusă vinurilor și divinurilor noastre. Rospotrebnadzor a anunțat că a depistat în băuturile moldovenești substanțe nocive sănătății, în timp ce laboratoarele de la Chișinău exclud sub orice formă prezența lor. Producătorii spun și ei, cu mâna la inimă, că licorile le sunt curate ca lacrima, întrucât au învățat lecția anului 2006, când buldozerele rusești au strivit tone de vin moldovenesc.

Chișinăul a condamnat decizia Moscovei, sperând să înceapă cât mai curând negocierile în acest sens. Și liderii europeni au reacționat, încurajând statele comunitare să consume vin moldovenesc. Mai mult, ministrul român de Externe a declarat pentru agenția Agerpres că a solicitat Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de sprijin financiar a țării noastre. Astfel încât, acesta să compenseze pierderile suferite de producătorii moldoveni și stat ca urmare a embargoului rusesc. Totodată, un europarlamentar polonez a spus că Uniunea Europeană ar trebui să stopeze, careacție, importul de vodkă rusească.

Așa producătorii unui serial rusesc au decis să pună pe picior de egalitate vinurile moldovenești cu cele franceze. Dar, părerile scenografilor nu au fost împărtășite pe deplin și de funcționarii care le urmăresc creațiile. Săptămâna aceasta Federația Rusă a introdus embargo pentru vinurile și divinurile moldovenești, pe motiv că în opt loturi de produse alcoolice a fost depistat un conținut sporit de substanțe nocive pentru sănătate.

"Interdicția va fi valabilă până când Federația Rusă nu va vedea măsuri concrete din partea Republicii Moldova pentru rezolvarea problemei. Nu suntem dispuși să fim "dădaca" economiei moldovenești..."

... a afirmat șeful Rospotrebnadzor, Ghenadie Onișcenco. Vinificatorii moldoveni spun că nu au nevoie de dădacă, întrucât embargoul din anul 2006 le-a fost o lecție.

Tot din 2006, producătorii moldoveni și-au diversificat piețele de export. Și totuși, spun ei, boicotul Moscovei este o lovitură pentru o companie care exportă aproape 30 la sută din producție pe piața rusă.

Cel mai important, spun vinificatorii, e optimizarea cheltuielilor.

Optimiști se arată și muncitorii companiei vinicole, care sunt siguri de viitorul vinurilor noastre.

Mostre din cele opt loturi de vin și divin, respinse de Rospotrebnadzor, au fost examinate și la Centrul Național pentru testarea calității băuturilor alcoolice.

Cu o mică întârziere, autoritățile de la Chișinău au venit cu o reacție, în care au condamnat decizia Rusiei.

Executivul a decis să trimită un grup de experți la Moscova, pentru a negocia ridicarea embargoului în baza normelor Acordului de comerț liber în cadrul CSI.

Opoziția crede că principala cauză ar fi atitudinea ostilă promovată de actuala guvernare în raport cu Rusia.

În timp ce politicienii încearcă să resolve problema la un alt nivel, moldovenii de rand au decis să o facă mai simplu. Să promoveze consumul de vin aici în țară, ce-i drept în cantitățile bunului simț.

Și liderii europeni au sărit în apărarea producătorilor moldoveni.

Iar într-o rezoluție, Parlamentul European îi sugerează Rusiei să nu exercite presiuni comerciale asupra țărilor din Parteneriatul Estic.

Cu un mesaj de încurajare a venit și Casa Albă. Într-un comunicat de presă, emis de misiunea diplomatică de la Chișinău, Statele Unite declară că nicio țară nu are dreptul să determine orientarea politică și economică a altui stat. Republica Moldova exportă în Federația Rusă 28 la sută din vinuri și 22 la sută din divinuri, în valoare totală de 60 de milioane de dolari. După embargo-ul din 2006, țara noastră a aînregistrat pierderi de circa 180 de milioane de dolari.
Prejudicii ar putea suferi și fermierii moldoveni. Federația Rusă a avertizat acum câteva zile că ar putea stopa și livrările de fructe și legume moldovenești. Într-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii, directorul adjunct al Serviciului fitosanitar rus spune că în ultimii doi ani au fost depistate nouă loturi cu produse contaminate cu molia fructelor. Potrivit Directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, de la începutul anului, Federația Rusă a returnat trei loturi de mere și prune.

Astfel, vinurile, divinurile, fructele sau legumele ar putea face parte doar din primul test în ajunul Summit-ulu de la Vilnius, în cadrul căruia Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE. După care ar putea urma lovituri mai dureroase, ce ar afecta și coaliția de guvernare.

Cu ce se va încheia epopeea vinurilor moldovenești în Rusia, încă nu se știe.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.