Menu
Embed:

Seceta din acest an taie din producția de grâu

Seceta din acest an taie din producția de grâu. Unii fermieri estimează că vor recolta cu până la 30 la sută mai puține cereale decât anul trecut, fapt care ar putea provoca majorarea prețului la grâu.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că deocamdată nu există motive pentru a scumpi pâinea, iar în caz de necesitate, producătorii vor fi asigurați cu grâu din rezerva de stat.

Ca și anul trecut, fermierul Nicolae Moraru a semănat în acest an 700 de hectare de grâu. Din cauza secetei însă, agricultorul spune că roada va fi cu cel puțin 30 la sută mai mică față de 2014.

"Anul trecut, noi am căpătat 37,5 centeri de grâu la hectar. Anul acesta preconizăm în jur de două tone, după rezultatele secetei de două luni", a spus producătorul de cereale, Nicolae Moraru.

În aceste condiții, fermierul spune că grâul va costa mai scump.

"Anul trecut, când făceam așa, (fărâmă câteva spice în mână) tot atâtea boabe erau, fiindcă boabele au avut timp să se formeze. Erau grele ca plumbul, acuma parcă ții pene în palmă", a adăugat producătorul de cereale, Nicolae Moraru.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că nu există motive de îngrijorare.
"Seceta care se observă anul acesta nu este atât de profundă cum a fost în anul 2012. Cantitatea de grâu preconizată inițial la trei 3,1 tone la hectar undeva va fi în jurul mediei multianuale de 2,5-2,8 tone. Dacă multimplicăm la suprafața de grâu care o avem astăzi, noi practic vom recolta în jurul la 800 de mii de tone. Necesarul pentru asigurarea securității alimentare este de 300 de mii de tone, nu trebuie să facem panică", a afirmat șeful direcției, Ministerul Agriculturii, Mihai Suvac.

Anual, Moldova are nevoie de aproximativ 400 de mii de tone de grâu alimentar pentru panificație.

Sursa Foto: trilulilu.ro

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.