Menu
Embed:

Irigarea, viață pentru culturile agricole. Fermierii din satul Coșnița fac față cu brio secetei

Doar 80 de mii de hectare de terenuri agricole sunt irigate în Moldova. Prea puțin ca țăranii să se bucure de roadă bogată, în condițiile în care canicula le-a cam uscat totul. În timp ce majoritatea agricultorilor se uită neputincioși cum seceta le compromite munca de un an, fermierii cu terenuri lângă Nistru se bucură de o recoltă frumoasă.

În satul Coșnița, raionul Dubăsari, majoritatea terenurilor sunt irigate, iar producătorii sunt mândri de legumele și fructele din grădină.

Producătorii agricoli din satul Coșnița fac față cu brio secetei. Nistrul îi asigură cu suficientă apă pentru irigarea a aproape trei mii de hectare de terenuri agricole. Fermierii implementează două tipuri de irigare: cea prin picurare și prin aspersiune. Acestea sunt utilizate atât în livezi, cât și în grădinele cu legume.

"Vine apa de la stațiunea de pompare, se conectaeză la hidrant și prin presiune, prin turbină el lucrează. Dăm comanda câte cuburi de apă și cu ce viteză să se miște bawer-ul. Sunt cheltuieli enorme. Nu facem investiții - nu avem succes", a spus agricultorul din satul Coșnița, Vladimir Ciubuc.

Pentru livezi, însă, sistemul de irigare prin picurare este mai eficient, spun agricultorii. Pomul primește direct la rădăcină cantitatea de apă de care are nevoie.

"Putem da și îngrășăminte prin picurare, ceea ce nu se poate prin aspersiune. Dacă nu era să fie irigată, toate merele pe care le vedeți pe ramurele copacilor, erau să fie jos, era să fie 10-15 tone la hectar. Acum după irigare cu picurare se ridică la 40-50 de tone la hectar. Și prețul la merele calitative și mărul care nu se irigă e altul", a adăugat agricultorul din satul Coșnița, Vladimir Ciubuc.

Recent la Coșnița a fost modernizat sistemul de irigare, care a fost construit încă în anul 1962. Acesta a mai fost renovat în anii 80.

"Avem de câștigat în baza utilajului performant față de utilajul care a fost cândva. Nistrul e la un nivel critic. Noi avem posibilitatea de a pompa apă, dar totuși în baza economiei. Să nu fi instalat aceste sorburi de pompare, deja sorburile la stațiunile vechi care erau deja era să fie deasupra apei, ceea ce nu ne dădea posibilitatea de a iriga", a afirmat directorul executiv Asociația Utilizatorilor de Apă Coșnița, Nicolae Rusu.

Acesta și alte nouă sisteme au fost modernizate prin intermediul programului COMPACT. Ele pot asigura irigarea a peste 15 mii de hectare.

"Avem șase sisteme pe Nistru și patru pe Prut. Reeșind din studiile pe care le-am făcut, prognoze plus statistici din ultimii 40 de ani, toate sistemele noastre de irigare vor fi viabile cel puțin în următorii 70 de ani", a menționat directorul proiectului FPM Moldova, Sergiu Iuncu.

Tot prin programul COMPACT, în colaborare cu unitatea de implementare a proiectului 2KR, agricultorii pot cumpăra și plăti în rate sisteme de irigare.

"Datoria programului COMPACT este de a aduce apă la hotarul terenului agricol. Mai departe deci este datoria proprietarului de teren agricol să-și procure echipamentul de irigare. Este programul 2KR prin care ei pot să-și ia în rate acest echipament", a adăugat directorul proiectului FPM Moldova, Sergiu Iuncu.

Bani pentru investiții în acest domeniu pot fi obținuți și prin Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă IFAD. Iar din Fondul de Subvenționare, agricultorilor le sunt întoarse până la 50 la sută din investițiile făcute în sistemele de irigare.

"În ultima perioadă, chiar o dată la patru ani avem o secetă destul de agresivă în Rebublica Moldova. Vin cu propunerea ca mai bine să venim cu suprafețe mai mici, dar să fim asigurați din toate punctele de vedere. Să folosim proiectele financiare pe care le avem astăzi în gestiune, atât Filiera Vinului, proiectul Livada Moldovei, proiectul 2KR, IFAD și desigur Fondul de Subvenționare în domeniul agriculturii", a spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula.

Potrivit Ministerului Agriculturii, din 2,7 milioane de hectare de teren arabil, doar 225 de mii de hectare pot fi irigate.

"Împreună cu colegii de la Ministerul Mediului elaborăm o strategie privind dezvoltarea sistemelor de irigare în Republica Moldova pentru că avem practic două râuri mari cu un debit destul de mare apă, apă calitativă pentru irigare. Rămâne ca să aducem această apă pe interiorul țării. Începem negocierile pentru un nou proiect de a reabilita alte sisteme de irigare", a adăugat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula.

Irigarea terenurilor în Republica Moldova a început încă în perioada sovietică. Atunci erau asigurate cu apă peste 200 de mii de hectare. Astăzi, însă, această cifră s-a redus până la 80 de mii.

Sursa Foto: agrofm.ro

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.