Menu
Embed:

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” a elaborat un proiect care îndeamnă angajatorii să amenajeze spații pentru copii

În creșele de stat din Chișinău sunt locuri doar pentru 2361 de copii, asta în timp ce numărul copiilor cu vârsta de până la trei ani este mult mai mare. În aceste condiții, angajații care vor să iasă înainte de termen din concediile parentale sunt nevoiți să plătească pentru serviciile creșelor private sau să apeleze la ajutorul rudelor. Pentru a veni în ajutorul părinților, angajații Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” au elaborat un proiect, prin care vor stimula angajatorii să amenajeze spații pentru copii, unde micuții pot sta în timp ce părinții lor lucrează.

Activista civică și mama a trei copii, Alina Andronache, a simțit pe propria piele cât de dificil este să muncești și să îngrijești în același timp de un copil, pe care nu-l poți da la creșă.

„ În 2018 a fost schimbat codul educației care spune că vor începe a încadra copii în grădinițe de la 2 ani. Respectiv ne-am dat seama că, chiar dacă s-au aplicat aceste modificări creșe tot n-au fost mai multe. Au apărut în Moldova creșele private, dar costurile sunt foarte scumpe și nu toți își permit.”


Împreună cu echipa Centrului de „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alina a început să caute soluții, iar după ce a studiat această problemă a aflat că una dintre cele mai bune opțiuni ar fi ca angajatorii să amenajeze spații pentru copiii, unde aceștia pot petrece câteva ore, cât părinții lucrează.


„ A doua opțiune era ca angajatorii mari, care au peste 250 de angajați și mai mult să aibă propriul lor serviciu de educație timpurie, adică propria creșă și să presteze serviciile cap coadă.”

Ideea este salutată de unii angajatori.

„ Angajaților le-au plăcut acest gest al companiei. Și nu atât despre partea de productivitate, câdespre faptul că ei sunt liniștiți. Ca o recomandare putem să venim pentru că vedem și comportamentul angajaților, este mai plăcut, sunt mai liniștiți și evident asta are un impact, pentru cum se simt ei la lucru, cum lucrează ei.”

„La noi demult era o idee proiect. să deschidem o grădiniță standard sau ca o mini grădiniță pentru copiii angajaților. Aceste spații ar fi foarte practice atât pentru părinți, care ar fi mai relaxați și ar avea impresia că pe copii lor i-ar paște vreun pericol. ”

În mai multe țări precum Franța, Germania și Suedia chiar și în instituțiile publice sunt amenajate grădinițe-creșe. Iar în SUA, în anul 2011 a fost lansat proiectul „ Parenting in the workplace institute” care oferă posibilitatea tinerelor mămici să vină la muncă împreună cu copiii.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.