Menu
Embed:

Bărbații din Moldova se mobilizează și vin să doneze plasmă covalescentă. Specialiștii, despre beneficiile acestei proceduri

După ce mai mulți bărbați s-au mobilizat, ca urmare a îndemnului postului nostru de televiziune și au donat plasmă convalescentă, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui anunță că a crescut substanțial și cererea spitalelor. Astfel, dacă până acum era nevoie de cel puțin 50 de doze de plasmă la nivel național, ieri, minimumul a ajuns la 80. Conducerea instituției anunță că nu va putea face față situației, dacă foștii pacienți nu vor înțelege că ei sunt armata de salvatori ai bolnavilor de COVID-19, aflați în stare gravă.

"Le mulțumim că au dat curs îndemnului Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Am avut foarte multe sunete în care au oamenii au prezentat interes față de procedura de donare a plasmei convalescente."


Astăzi, sălile Centrului Național de Transfuzie a Sângelui au fost pline de donatori.


"Am decis să fac acest lucru pentru că am și o grupă foarte rară, a patra pozitivă."


Fluxul de donatori a crescut de cinci ori după ce postul nostru de televiziune a reflectat despre criza în care se află instituția. Ba chiar, în premieră azi a fost și o mică coadă la cabinetul de donare de plasmă.


"Ne bucurăm că cei care au venit ieri și astăzi și cei care au făcut la prima oră o coadă de a dona plasmă au înțeles cât de importanți ei sunt."


Oamenii spun că au venit să ofere o șansă la viață celor în stare gravă, după ce au văzut la știri că nu mai sunt rezerve de plasmă convalescentă, iar numărul pacienților crește vertiginos în fiecare zi. Sensibilizați de această problemă au fost și șapte militari, care s-au mobilizat să doneze plasmă convalescentă.


"Să ajutăm pe alți oameni să scape de acest virus."


Iar alții au decis și pentru a doua oară să vină să doneze plasmă, după ce au văzut cât de mic este numărul donatorilor - de doar 3,5%.


"Din păcate oamenii încă nu au acea conștiință despre importanța de a dona plasmă. Oamenii se tem și de unele consecințe negative, pe când ele defapt nici nu există."


Specialiștii susțin că din contra, organismul devine mai puternic, dacă bărbații vor dona de două ori plasmă convalescentă la un interval de 14 zile între proceduri.


"Donările cu regularitate antrenează mai multe sisteme, cum ar fi cel imunitar, provoacă organismul să producă continuu a tuturor substanțelor active responsabile de imunitate."


Administrația centrului susține că pentru a depăși criza de plasmă convalescentă au nevoie de stocuri de plasmă pentru șapte zile înainte. Și pentru că numărul de doze minime pe țară a crescut de la 50 la 80 din cauza numărului mare a pacienților grav bolnavi de COVID-19, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui anunță că a prelungit programul de activitate. Astfel, aceștia vor lucra de luni până vineri de la ora 07:30 și până la 19:30, iar sâmbăta vor munci de la orele 08:00 până la 17:30.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.