Menu
Embed:

Scrisoare anonimă: Platon ar pregăti un atac asupra sectorului financiar al țării noastre, sub protecția lui Stoianoglo

Omul de afaceri Veaceslav Platon ar pregăti un atac asupra sectorului financiar al țării noastre, sub protecția procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Într-o scrisoare anonimă, publicată de unele surse mass-media, se arată că ținta lui Platon ar fi cele mai mari bănci și companii de asigurări din Moldova. Solicitată să se pronunțe asupra veridicității acestor informații, șefa Serviciului de Presă al Procuraturii, Maria Vieru, a răspuns în scris că instituția nu va răspunde și nu va participa la campaniile mincinoase, lansate împotriva instituției.

Potrivit autorului anonim, una dintre instituțiile care ar intra în planurile lui Veaceslav Platon ar fi Victoriabank. În scrisoare se arată că schema în cazul acestei bănci ar fi fost elaborată de Platon și propusă lui Stoianoglo încă la sfârșitul lunii mai a acestui an. Atacul ar fi început de Procuratură în august, după ce Platon a fost eliberat. Atunci, o instanță de judecată, la cererea Procuraturii, a pus sechestru pe activele "Victoriabank" în sumă totală de aproximativ două miliarde de lei. Scopul acestei decizii ar fi să destabilizeze activitatea băncii și să submineze încrederea investitorilor străini.

În presupusa schemă a lui Veaceslav Platon ar fi și "Moldindconbank". Sursa citată afirmă că în interesele lui Veaceslav Platon ar acționa Ludmila Mazina, care deține 4,35 la sută din acțiunile băncii. În 2016, ea a fost sancționată de Banca Națională, iar acțiunile sale au fost anulate, fiind emise altele, care au fost vândute unui alt investitor. În acest caz, Legea prevede că mijloacele financiare, obținute din vânzarea unor astfel de acțiuni, banca trebuie să le achite acționarilor păgubiți, care au fost sancționați. Reieșind din aceasta, Veaceslav Platon ar fi inițiat un proces judiciar din numele Ludmilei Mazina asupra dreptului la compensații bănești.

Alte ținte ale lui Platon ar fi și unele companii de asigurări, inclusiv "ASITO". La sfârșitul lunii august, după ce a fost eliberat, Platon a restabilit, în registrul din Marea Britanie, compania care deținea pachetul de acțiuni de control la "ASITO”, în mărime de peste 50% din capitalul statutar. Ulterior, Platon a început să se judece cu Comisia Națională a Pieței Financiare pentru drepturile sale asupra pachetului de acțiuni, ca ulterior să obțină compensații din bugetul de stat. Platon ar controla această companie prin intermediul directorului nominal și al companiei, cetățeanul rus Alexandr Starovoitov.

O altă companie asupra căreia Veaceslav Platon ar pregăti un atac este "Moldasig". În scrisoare citată se menționează că la sfârșitul lunii august, Platon a prelungit în registrul britanic activitatea companiei, care deținea 4,99% din acțiuni. Ulterior, Platon ar fi inițiat un proces cu CNPF, în care își adjudecă dreptul asupra pachetului majoritar. Orarul ședințelor de judecată în acest caz a fost planificat pentru trei zile la rând, la începutul lunii noiembrie, ceea ce este atipic pentru cazurile obișnuite, se afirmă în scrisoare anonimă. Am trimis o solicitare la Judecătoria Chișinău, cu sediul în sectorul Râșcani, pentru a cere explicații, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Ca urmare a deciziei instanței, 65 la sută din acțiunile "Moldasig" au ajuns în gestiunea unei companii de audit. Recent, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a făcut o adresare la Procuratura Generală, în care afirmă că, de facto, Platon a preluat controlul asupra celor 65 la sută din acțiuni. Această afirmație a fost negată de Veaceslav Platon.

În ceea ce privește "Alliance Insurance Group", la sfârșitul lunii august, Platon ar fi restabilit în registrul britanic compania care a deținut 19,5% din acțiuni. În scrisoare se spune că Platon ar controla acestă companie prin intermediul directorului nominal și beneficiarului acesteia, cetățeanul ucrainean Denis Savcenko. Și în acest caz, a fost inițiat un un proces judiciar cu CNPF.

Autorul scrisorii anonime susține că finalizarea proceselor judiciare în favoarea lui Platon pot provoca destabilizarea situației în domeniu.

Veaceslav Platon neagă conținutul scrisorii anonime și legăturile sale cu Alexandr Stoianoglo. Mai mult, el susține că scopul acestor informații este de a compromite ancheta.

"Cele două companii de asigurări au fost furate complet și nu mai pot fi considerate de asigurări. Compania "Moldasig", de asemenea, a fost furată, au fost scoase 248 de milioane de lei. Faptul că acționarii vor să-și restabilească companiile lor este un proces firesc în activitatea economică. Acest fapt nu este o dovadă unor intenții rele."

Referitor la cele două bănci, Platon a răspuns:

"Ceea ce privește "Moldindconbank", eu am declarat că eu nu intenționez să primesc niciun ban de la stat. - Totuși am avut întrebarea privind acționarul Ludmila Mazina. Dacă o cunoașteți? - Nu, eu nu o cunosc, dar cunosc oamenii care o cunosc pe ea. Și nu am nicio tangență cu Victoriabank."

Potrivit autorului anonim, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar fi garantat aflarea în libertate a lui Veaceslav Platon și ar avea și el interese în toate aceste afaceri. În reacția Serviciului de Presă al instituției se menționează că Procuratura a anticipat și a preîntâmpinat societatea că, odată cu avansarea anchetei pe frauda bancară, va fi supusă atacurilor și presiunilor din partea celor implicați în mușamalizarea cazului. Potrivit reprezentanților instituției, este o reacție firească de autoapărare prin deplasarea accentelor și deturnarea atenției publicului. Totodată, Procuratura Generală precizează că nu va participa la campaniile mincinoase, lansate împotriva instituției.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.