Menu

A doua tranșă de vaccin antigripal a ajuns în Republica Moldova

A doua tranșă de vaccin antigripal a ajuns în Republica Moldova. 93 de mii de doze au fost aduse joi seara, din Federația Rusă. Săptămâna trecută, în țară au ajuns alte șapte mii de doze. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, vaccinarea împotriva gripei va începe de săptămâna viitoare. Până acum au fost imunizați doar lucrătorii medicali din prima linie din Chișinău.

Reprezentanții ANSP au precizat că în acest an vaccinul antigripal ar fi trebuit să ajungă în țară încă la început de octombrie. Pentru întârzierea de două luni, de vină ar fi agentul economic, spun responsabilii. Asta în timp ce același vaccin poate fi găsit contra plată deja de o lună în câteva spitale private.


"Motivul invocat este că ar fi avut prea multe comenzi, iar multe țări au mărit dozele, iar pentru Moldova s-a amânat de câteva ori. Mai întâi mi s-a spus în octombrie că vor ajunge, apoi la mijloc de octombrie, apoi în noiembrie."

În acest an, OMS a recomandat ca vaccinarea împotriva gripei să înceapă în septembrie, din cauza pandemiei provocată de noul coronavirus. Între timp, țări precum România sau Ucraina au finalizat deja campania de imunizare a populației, în timp ce la noi abia urmează să înceapă.

Medicii din policlinicile din Chișinău spun că persoanele din categoria de risc sună tot mai insistent pentru a se programa pentru imunizare.


"Conform recomandărilor OMS ar fi trebuit cel târziu să înceapă vaccinarea la sfârșit de octombrie, pentru a putea pregăti organismul pacienților pentru sezonul rece, inclusiv pentru gripă."


Atât medicii cât și persoanele care se vaccinează cu regularitate împotriva gripei spun că încă niciodată vaccinul nu a ajuns atât de târziu.


"Noi suntem în așteptare ce să facem, acum încă și coronavirsul ăsta. Și acum trec la fugă pe lângă policlinică ca să nu mă ajungă din urmă gripa sau coronavirsul."


"Rău că întârzie, dar e bine că într-un final va fi vaccinul antigripal."


În campania de vaccinare împotriva gripei vor avea prioritate pacienții cu boli cronice, carabinierii, angajații IGSU și copiii din centrele de plasament. Din lotul de 200 de mii de de doze de vaccin destinate instituțiilor de stat, 86 de mii sunt oferite gratuit de o companie americană.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.