Menu
Embed:

Ambasadorul Ucrainei în Moldova despre cazul Ceaus: "A fost principial pentru mine să nu comentez dispariția fostului judecător"

Ambasada Ucrainei în Republica Moldova nu a prezentat informații comisiei parlamentare de anchetă în cazul răpirii fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus, deoarece aceste date au fost solicitate în perioada electorală, iar unele forțe ar fi folosit activitatea comisiei în scopuri politice.
Declarația a fost făcută în cadrului unui interviu oferit în exclusivitate pentru CANAL 5 de ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko, care a comentat în premieră acest caz.
Diplomatul a mai spus că nu cunoaște unde se află fostul judecător și nici nu a solicitat aceste informații, pe motiv că de caz se ocupă structurile de drept din Moldova și Ucraina.

"-A fost principial pentru mine să nu comentez dispariția judecătorului Ceaus, din simplu motiv că în Moldova ancheta este în desfășurare. Orice declarație din partea mea ar putea fi interpretată ca imixtiune. - Ambasada nu a solicitat informații în acest sens? - Structurile de drept ale ambelor țări continuă colaborarea, ambasada nu participă în acest proces. "

Marko Șevcenko a negat afirmațiile unor politicieni precum că în cazul lui Ceaus ar fi fost implicate serviciile speciale ale Ucrainei, făcând referire la declarațiile oficialilor de la Kiev la acest subiect. De asemenea, diplomatul a explicat de ce nu a oferit informația solicitată de comisia parlamentară de anchetă.

"Ambasada nu a colaborat din două motive. Primul este că nu existat vreun precedent ca o misiune diplomatică să participe într-o anchetă organizată de Parlament. Mai ales că era perioada campaniei electorale. Nicio informație publicată în presă nu era oficială. - Comisia a mai solicitat verificarea automobilului misiunii diplomatice. Acest lucru nu a fost făcut nici până acum? - Nu, din aceleași motive."

Fostul judecător ucrainean Mykola Ceaus ar fi fost răpit în data de 3 aprilie, din Chișinău. PCCOCS precizează că două persoane, care ar fi implicate în răpire, se află în arest, iar urmărirea penală este în plină desfășurare. Anterior, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că autoritățile de la noi vor să percheziționeze o mașină a Ambasadei Ucrainei, întrucât au suspiciuni că Ceaus ar fi fost scos din Moldova cu automobilul misiunii diplomatice. În spațiul public au apărut informații precum că ar fi fost implicat un atașat militar al ambasadei, care l-ar fi scos pe Ceaus din țara noastră în portbagajul unei mașini cu numere diplomatice. Ciocoi a confirmat că există un suspect, angajat al misiunii diplomatice ucrainene, pe care procurorii ar vrea să-l audieze. De la dispariția sa, Ceaus a apărut în mai multe înregistrări video în care a declarat că este viu și că nu ar fi fost răpit. Interviul integral al ambasadorului Ucrainei, Marko Șevcenko, va fi difuzat mâine, 16 iulie, la ora 21.00, în cadrul buletinului de știri de la CANAL 5.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.