Menu
Embed:

Primarul Capitalei a împărțit avertismente și penalități cu nemiluita. Cine sunt cei vizați

Funcționarii de la primăria Chișinău au început săptămâna cu mustrări și penalități. Pretorul sectorului Botanica, Boris Prepelița, a primit o ultimă avertizare din partea primarului Capitalei și a fost lăsat fără salariul pentru luna iulie. Și pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a primit o amendă de 50 la sută din salariul pentru luna trecută. Potrivit edilului, cei doi funcționari ar fi admis mai multe încălcări. Solicitat telefonic, Boris Prepelița ne-a spus că nu este de acord cu pedeapsa pe care a primit-o, dar nu îi rămâne decât să se conformeze. Iar pretorul sectorului Buiucani a refuzat să comenteze declarațiile primarului.

În debutul ședinței primăriei, Ion Ceban a menționat că a fost în parcul Valea Trandafirilor și a descoperit acolo mai multe gherete fără autorizații. Edilul i-a spus pretorului sectorului Botanica, Boris Prepelița, că îi emite o ultimă avertizare și că rămâne fără salariul pentru luna trecută.

"E puțin spus că sunt decepționat. Pur și simplu, nu am cuvinte. Când vorbim fără construcții capitale în parc și când, în același timp, vedem că apare o terasă sau o gheretă pe fundații turnate, asta înseamnă că ori vorbim de dragul vorbitului și nu acționăm, ori nu știu cum să interpretez aceste lucruri."

Și pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a rămas fără jumătate din salariul pentru luna iulie.

"Am tot vorbit despre parcări pe trotuare, în zona parcurilor și tot sâmbătă și duminică mi s-a raportat că nimic nu se face în această privință."

Primarul a împărțit sancțiuni, deși Codul Muncii interzice aplicarea amenzililor pecuniare, adică aplicarea sancțiunilor financiare din salariul unui angajat. Am încercat să aflăm ce temei legal a avut edilul pentru a tăia din salariile pretorilor, însă purtătorul de cuvânt al primarului, Natalia Ixari, nu ne-a răspuns la telefon. Responsabilii de la direcția juridică au refuzat să ofere comentarii la acest subiect. Primarul Ion Ceban nu s-a oprit doar la pretori.
Edilul i-a atenționat și pe responsabilii de lucrările de reparație în școli și grădinițe că vor rămâne fără fotolii dacă vor admite încălcări.

"Vă avertizez că cine va face economii pe sănătatea copiilor, pe calitatea lucrărilor, va fi sancționat și, în cazul în care vom acumula dovezi, vor fi demiși unii conducători inclusiv cu adresări către organele de drept, pentru a iniția anchetele respective."

Nu este pentru prima dată când pretorii sunt avertizați. Când a fost învestit în fotoliul de primar, Ion Ceban i-a demis pe toți pretorii și i-a reangajat pentru o perioadă de probă de trei luni. Ulterior, toți funcționarii au rămas în funcție.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.