Menu
Embed:

În timpul votării camerele de supraveghere vor fi deconectate

Procesul electoral va fi filmat doar la deschiderea și închiderea secțiilor, atât în primul tur de scrutin, cât și în turul doi, dacă va fi desfășurat. Se întâmplă din motiv că dispozitivele de stocare au o memorie prea mică și nu au capacitatea de a filma toată ziua. Subiectul a provocat discuții aprinse la ședința Comisiei Electorale Centrale.

În cadrul ședinței CEC s-a propus ca cel de-al doilea tur al alegerilor, dacă va fi desfășurat, să fie filmat toată ziua. Asta în timp ce primul tur va fi filmat doar la ora 07:00 dimineața, când se deschid secțiile de votare și la sfârșitul zilei, după închiderea acestora, din cauza unor probleme tehnice.

"Direcția IT ne-a comunicat că capacitatea camerelor de luat vederi și a stick-urilor care se conțin în ele, în condiții de filmare medie a procesului electoral, poate să cuprindă 40 de ore, iar în situația când se fac și anumite testări, se poate consuma o anumite cantitate a acestor stick-uri."

Propunerea i-a nemulțumit pe unii membri ai CEC, care au solicitat ca și în primul tur al alegerilor camerele din secțiile de votare să fie conectate.

" Deci, primul tur nu se filmează video, dar dumneavoastră cunoașteți, domnule Cimil, că Curtea Constituțională va confirma legalitatea acestui scrutin. În cazul în care un concurent electoral va încerca să probeze fraudele din ziua elegerilor, motiv din care nu a trecut în turul 2, ce veți spune atunci Curții Constituționale? "

Iar fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, susține că de fapt s-a ajuns la această situație pentru că nu a fost respectată procedura de achiziții publice.

"Persoanele responsabile, care au acceptat oferta și au semnat, respectiv, pentru camerele care nu corespund caietului de sarcini sunt primele responsabile pentru toată discuția noastră de astăzi. "

Potrivit secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, este inutil ca procesul electoral să fie filmat toată ziua, în condițiile în care în fiecare secție sunt observatori.

"Nu înțeleg ce este cu circul ăsta și cu această atârnare neserioasă față de toți colegii. Sâmbătă au fost invitați toți colegii la discuții pe acest subiect, cu modificarea regulamentului, domnul Gurduza a fost prezent. Rog la acest subiect să fie ales un secretar al ședinței. Eu părăsesc sala de ședințe.

Într-un final, propunerea de a filma integral cel de-al doilea tur de scrutin a fost respinsă.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.